ارزیابی اثرات محیطی گردشگری روستایی در تنگه واشی با استفاده از مدل DPSIR

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES01_172
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا پذیرش

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی طراحی محیط زیست، گروه مهندسی طراحی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

پارمیس سرور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی طراحی محیط زیست، گروه مهندسی طراحی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

یداله حیدری باباکمال

دانشجوی دکتری باستان شناسی، گروه باستان شناسی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه بوعلی سینا همدان

آرمین پرهیزی راد

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی طراحی محیط زیست، گروه مهندسی طراحی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران

چکیده

کوه ها در نواحی گرم و خشک نظیر کشور ایران جذابیت زیادی را به نمایش می گذارند، مخصوصا زمانی که مناظر طبیعی و منابع آب با یکدیگر به ظهور برسند. این ویژگی جذابیت منحصر به فردی را خلق می کند و مردمان زیادی را از شهرههای بزرگ نظیر تهران، به سمت خود جذب می کند. این علاقه گردشگران، به وسیله آژانس های گردشگری استقبال می شود و انگیزه ای جز سودجویی به وجود نمی اورد. ضعف مدیریت، حجم بالای گردشگران و استفاده از طبیعت بدون احترام به محیط آن باعث تخریب اکوسیستم ها و طبیعت با ارزش منطقه می شود. تنگه واشی دره ای در نزدیکی جنوب شرق تهران و به عنوان مثالی از جذابیت محیط طبیعی و گردشگری روستایی است که به آن اشاره شد. زیبایی طبیعی منطقه و ترکیب آن با رودخانه، آبشار و کتیبه تاریخی جذابیتی را به وجود آورده است که گردشگران زیادی را به این دره و منظر روستایی جذب می کند. مجاورت این منطقه به شهر تهران و ضعف مدیریت مناسب، منابع ارزشمند این منطقه را در سیر قهقرایی قرار داده است. زیستگاههای طبیعی گیاهی، منظر کشاورزی و طبیعی منطقه در حال نابودی و در حال تبدیل شدن به زباله دانی است. بی توجهی به نتیجه ی این فرآیند، نابودی کامل این اکوسیستم هاست. این مقاله سعی کرده است با استفاده از مدل DPSIR به توضیح و بسط فرآیند فاکتورهای تغییرات و نابودکننده محیط شکننده کوهستان و مناطق روستایی در تنگه واشی بپردازد.

کلیدواژه ها

گردشگری، گردشگری روستایی، تاثیرات محیطی، مردم محلی، مدل DPSIR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.