تفسیر سینوپتیکی گرد و غبار بی سابقه در مناطق گردشگری شمال ایران در فروردین 1390

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: TGES01_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 808
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشمند عطایی

استادیار دانشگاه پیام نور ، تهران ، ایران

مبین شرف الدین

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا ی طبیعی ( گرایش اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی) دانشگاه پیام نور

چکیده

کشور ایران دارای جاذبه های گردشگری بسیاری است که هر ساله پذیرای تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی می باشد. نامطلوب بودن کیفیت هوا یکی از عوامل اصلی در کاهش میزان گردشگر خواهد بود. گرد . غبار یکی از مهم ترین عوامل کاهش کیفیت هوا به شمار می آید. لذا بررسی منشا و عوامل ایجاد کننده گرد و غبار به جهت یافتن راه حل برای این مشکل، بسیار مهم است. در این مطالعه یکی از شدیدترین طوفان های گرد و غبار کشور که فروردین ماه 1390 از مرزهای غربی و جنوبی وارد ایران شده است و به طور بی سابقه ای تا استانهای شمالی کشور هم کشیده شده است، مورد بررسی قرارگرفته است، و این مناطق جز گردشگر پذیرترین بخش های ایران هستند. بررسی و تحلیل الگوهای مختلف اقلیمی درتراز میانی جو (500 هکتوپاسکال) با استفاده از الگوهای اقلیمی نووا نشان می دهد که زبانه ای از کم ارتفاع جنب قطبی بین دریای سیاه و خزر کشیده شده است و زبانه این کم ارتفاع باعث فرود عمیق بر روی ترکیه ، عراق و شمال عربستان شده است. این فرود باعث ایجاد شرایط صعود می شود، عامل انتقال گرد و غبار به بخش اعظمی از کشور و کرانه های دریای خزر برقراری شیو پتانسیل از شبه جزیره عربستان به سوی خزر می باشد. زیرا در روی عربستان پرفشار حاکم است و در روی خزر کم فشار که باعث ایجاد شیو پتانسیل شدید شده و طوفان میان عربستان و خزر پدید می آید.

کلیدواژه ها

تفسیر سینوپتیکی ، تراز500 هکتو پاسکال، گرد و غبار، تراز میانی جو ، گردشگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.