ارزیابی احتمال وقوع ترک خستگی و شکست در لوله ی حفاری تحت تاثیر سیال حفاری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس ملی مهندسی مکانیک ایران
  • کد COI اختصاصی: NCMII01_237
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا باهری

مربی ، گروه مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

یاسین برون

کارشناس مکانیک ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

علیرضا محمودنژاد

مربی ، گروه مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

مهدی جرفی

کارشناس مکانیک ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر

چکیده

با افزایش عمق چاه های نفت و گاز میزان خرابی لوله های حفاری تاثیر زیادی در افزایش هزینه های عملیات حفاری دارد.لذا خستگی به عنوان یکی از مهمترین عوامل خرابی و سوراخ شدگی لوله های حفاری همواره نقش به سزایی را در افزایش این هزینه ها داشته است.در وقوع پدیده خستگی در لوله های حفاری عوامل مختلفی دخیل هستند که سیال مورد استفاده در عملیات حفاری نیز یکی از آنها است.بار محوری فشاری، پیچشی، تنش محوری، تنش های مماسی ناشی از اختلاف فشار داخل و خارج لوله، تنش برشی ناشی از گشتاور لوله از نیروهای وارد بر لوله می باشند. در این پژوهش با استفاده از گزارش های روزانه ی اداره کل حفاری شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب که در آن خصوصیات سیال حفاری برای یکی از چاه های میدان نفتی منطقه گچساران ثبت شده است و ارائه داده های واقعی به نرم افزار به نتایجی قابل اعتماد و گویا در رابطه نقش سیال حفاری در خستگی و شکست لوله های حفاری دست یافته می شود.

کلیدواژه ها

خستگی ، سیال حفاری ، شکست ، لوله حفاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.