حذف تبخیر کننده‌های واحد آب و بخار با تکیه بر ارتقاء و بهره‌وری سیستم (اجرای پیشنهاد شماره 5723 در شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد)

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 616

فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICPAS10_004

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

از ابتدای راه‌اندازی پالایشگاه آب مقطر مورد نیاز این مجموعه از طریق تبخیر کننده‌ها با صرف انرژی قابل توجه بخار HP به صورت بخار LP تولید شده است. در این فرآیند جریان نرم شده طی عبور از دی کربناتور و دی اریتور و حذف گازهای CO2 و O2 خوراک تبخیرکننده‌ها شده و در آنجا طی فرآیند تبخیر، آب مقطر جبرانی پالایشگاه به شکل بخار LP تولید می‌شود. به جهت مصرف انرژی بالا در سیستم‌های تبخیری تولید آب مقطر و مشکلات عمده بهره برداری ( کمبود بخار HP و مازاد بخار LP در سطح پالایشگاه و کیفیت پایین آب مقطر تولیدی ) و بالابودن هزینه و حجم تعمیرات، پروژه تغییر روش تولید آب مقطر از روش تقطیر آب به روش اسمز معکوس از سال 87 مبنی بر پیشنهاد فوق که در سال 86 به نظام پیشنهادات پالایشگاه ارائه شد بود، در دستور کار شرکت قرار گرفت کهپس از انجام طراحی‌های اولیه در بخش مهندسی فرآیند و در ادامه خرید و نصب تجهیزات ، در سال 91 به بهره‌برداری کامل رسید. در این فرآیند جریان آب نرم شده پس از عبور از فیلترهای اکتیو کربن و فیلترهای کارتریجی 5 میکرون و افزایش فشار آن تا حدود 15.5 بار گیج، به عنوان خوراک اولیه به واحد اسمز معکوس 1 وارد شده که پس از عملیات تصفیه در مراحل اول و دوم این واحد که دارای آرایش 4*8 می‌باشند، به مخزن 400 متر مکعبی جهت ذخیره سازی ارسال می‌شود. جریان خروجی از این واحد پس از افزایش فشار تا حدود 13.5 بار گیج، به واحد اسمز معکوس 2 با آرایش 3*6 وارد شده و پس از انجام عملیات تصفیه در این واحد، آب مقطر با کیفیت بسیار مطلوب Conductivity<2 تولید می‌شود. لازم به ذکر است حداقل درصد بازیابی این سیستم 75 % بوده و جریان دورریز واحد اسمز معکوس 1 در پروژه بازیابی پساب‌های پالایشگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. از مزایای عمده طرح می‌توان به کیفیت بسیار مطلوب آب مقطر تولیدی، راه‌اندازی آسان و کوتاه مدت ، این سیستم در مقایسه با سیستم قدیمی ( تبخیر کننده‌ها)، حذف مخاطرات استفاده از اسید سولفوریک 98 % و کاهش چشمگیر کارهای تعمیراتی در این بخش اشاره نمود. با توجه به حذف اورهال تبخیر کننده‌ها و عملیات رفع نشتی از تیوب‌های این سیستم می‌توان به صرفه‌جویی حدود 3000 نفر ساعت کار نیروی انسانی در طول سال اشاره کرد. از نقطه نظر اقتصادی می‌توان به صرف‌جویی Ton/hr 40بخار HP( معادل m3/hr 2880 گاز سوخت) اشاره نمود که سود صرفه‌جویی سالیانه در این بخش برابر 1/746/000/000 تومان می‌باشد. همچنین با صرفه‌جویی Ton/hr 4.7 آب مقطر در دی اریتورهای آب جبرانی مقدار سود صرفه‌جویی سالیانه در بخش آب مقطر براساس محاسبات حسابداری صنعتی برابر 885 میلیون تومان می‌باشد. از مزایای دیگر طرح می‌توان به کاهش مقدار آب دورریز این سیستم و کاهش مصرف مواد شیمیایی نظیر کاستیک، اسید سولفوریک ، سولفیت و مواد ضد رسوب ( Nalco-754) اشاره نمود

نویسندگان

حمیدرضا باتقوی

مهندس ارشد فرآیندهای آب و برق و بخار

سیدمجید علاقبند حسینی

مهندس فرآیند های آب و برق و بخار

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • NALCO Water Handbook (2nd Edition) AU - Kemmer, F.N.PB _ ...
  • WWw. cfsco. net/dow- filmtech -rO- membranes .html ...
  • http: //en _ wikipedia. org/wiki/Rever se_osmosis web site ...
  • Selecting a Reverse Osmosis Unit, By Arthur Fisher, Jennifer Reisig, ...
  • نمایش کامل مراجع