بررسی محتوای نسبی آب در ژنوتیپ‌های مختلف آفتابگران تحت رژیم‌های مختلف آبیاری

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت تنش خشکی و کمبود آب در زراعت
  • کد COI اختصاصی: ARSANJANDC01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 726
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا خاکیزاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد

امین فرنیا

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد

محمد یزداندوست

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

جهان بخش سوری

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

چکیده

مقاومت به خشکی محصولات زراعی مهم‌ترین فاکتور در پایدار کردن تولید این گیاهان در شرایط مستعد خشکی است. آب مهم‌ترین مشکل در بین استرس‌های غیر زنده برای تولید اکثر گیاهان زراعی در دنیا است. در مناطق خشک با آب و هوای مدیترانه‌ای در فصل بهار در زمان کاشت خشکی حادث می‌گردد، همچنین در زمانی‌که بیشتر بارندگی‌های زمستانه به پایان رسیده، تبخیر نیز افزایش پیدا می‌کند. به همین دلیل بررسی اثر تنش در شرایط متفاوت رطوبتی در ارقام آفتابگردان و تعیین مناسب‌ترین شاخص عکس‌العمل آفتابگردان در برابر خشکی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی آزمایشی به صورت طرح کرت‌های خرد شده (اسپیلیت پلات) و در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی همدان واقع در کیلومتر 7 جاده تهران در سال 1388 مورد بررسی قرار گرفتند . آبیاری در 4 سطح (پس از شاهد) 60، 90، 120، و (تنش شدید) 150 میلی‌متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و از دو رقم آفتابگردان به نام‌های رکورد و ایروفلور استفاده شد. در اثر تنش اعمال شده صفات محتوای نسبی آب در برگ و عملکرد تحت تأثیر قرار گرفتند. میزان محتوای نسبی آب در برگ در تنش‌های بالا ( 120 و 150 میلیمتر تبخیر ) کاهش معنی‌داری را از خود نشان داد. در این شرایط بین میزان عملکرد دانه و محتوای نسبی آب در برگ هم بستگی معنی‌داری مشاهده شد. عملکرد دانه ژنوتیپ‌های رکورد و ایروفلور در شرایط آبیاری کامل به ترتیب 3325 و 3884 کیلوگرم در هکتار که در شرایط تنش شدید 1857 و 1496 کیلوگرم در هکتار کاهش یافت

کلیدواژه ها

آفتابگردان، تنش خشکی، محتوای نسبی آب در برگ، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.