تاثیر پرایمینگ بذر بر جوان هزنی و رشد هتروتروفیک گیاهچه‌های گندم در شرایط تنش خشکی و شوری

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت تنش خشکی و کمبود آب در زراعت
  • کد COI اختصاصی: ARSANJANDC01_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا اصغری پور

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

چکیده

به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بر جوانه زنی و رشد هتروتروفیک گیاهچه‌های گندم در شرایط استرس خشکی و شوری دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار در سال 1388 انجام شد. هر آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گردید. در آزمایش شوری 5 پتانسیل اسمزی (0، 0/5، 1/5، 1 2 مگاپاسکال) و در آزمایش خشکی 5 پتانسیل اسمزی(0، 0/2، 0/4، 0/6 و 0/8 مگاپاسکال) به عنوان فاکتور اول و پرایمینگ و عدم پرایمینگ بذر به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. به منظور اعمال پرایمینگ از محلول 10 % پلی اتیلن گلایکول به مدت 12 ساعت در دمای 20 درجه سانتی گراد استفاده شد. با افزایش تنش خشکی و شوری مولفه‌های رشد هتروترفیک گندم (مقدار استفاده از ذخایر بذر، کارایی استفاده از ذخایر بذر و درصد تخلیه ذخایر بذر) کاهش پیدا کرد که این کاهش برای بذور پرایم نشده بیشتر بود. استرس خشکی تاثیر بیشتری نسبت به استرس شوری بر این پارامترها داشت. تنش خشکی و شوری تاثیر کمی بر روی میانگین مدت جوانه زنی داشتند اگرچه بذور پرایم شده میانگین مدت جوانه زنی کمتری را دارا بودند. در مجموع نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که پرایمینگ بذر می‌تواند در شرایط استرس خشکی و شوری سبب بهبود جوانه زنی شود و مقاومت گیاه را در این مرحله به این استرس‌ها افزایش دهد

کلیدواژه ها

جوانه زنی، رشد هتروترفیک، گندم، شوری، خشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.