تاثیر محلول پاشی سالسیلیک اسید بر وزن خشک، شاخص برداشت، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت تنش خشکی و کمبود آب در زراعت
  • کد COI اختصاصی: ARSANJANDC01_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 704
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مالک اژدر افشاری

مدرس دانشگاه پیام نور سلطانیه (مسئول مکاتبات )

حسن حبیبی

استادیار دانشگاه شاهد

فرید شکاری

استادیار دانشگاه زنجان

محمدحسین فتوکیان

مدرس دانشگاه پیام نور سلطانیه (مسئول مکاتبات)

چکیده

به منظور بررسی اثر سالسیلیک اسید بر برخی خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک لوبیا چشم بلبلی (Vigna unguiculata L.) رقم پرستو تحت تنش خشکی، آزمایشی در قالب طرح استریپ پلات( اسپیلت بلوک) با سه تکرار در سال زراعی 1388-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش خشکی به عنوان فاکتور اول در 3 سطح (شاهد یا آبیاری منظم، اعمال تنش در زمان شروع گلدهی تا 50 % گلدهی و اعمال تنش در زمان شروع تشکیل نیام تا تشکیل 50 % نیام ها)، و محلول پاشی به وسیله سالسیلیک اسید، به عنوان فاکتور دوم در پنج سطح، شامل سطوح صفر، 150، 300، 450 و 600 میکرومولار بود. اثرات متقابل سطوح سالسیلیک اسید و سطوح تنش خشکی وزن خشک بوته، در سطح یک درصد معنادار گردید. مقایسات میانگین نشان می‌دهد سطوح تنش خشکی باعث کاهش عملکرد نسبت به تیمارهای شاهد گردید. که سطوح 150 و 300 میکرو مولار سالسیلیک اسید باعث افزایش عملکرد و وزن خشک بوته و کاهش خسارت تنش گردید ولی سطوح بالاتر تاثیر عکس را نشان دادند. در بررسی شاخص برداشت در تیمارهای شاهد و تنش غلافدهی سطح 150 میکرو مولار باعث افزایش شاخص برداشت گردیده است. تنش خشکی در هر دو زمان تنش گلدهی و غلاف‌دهی باعث کاهش وزن خشک بوته گردیده است. که در تیمارهای شاهد و تنش گلدهی سطوح 150 و 300 میکرومولار سالسیلیک اسید باعث افزایش وزن خشک بوته گردیده است. به طور کلی سالسیلیک اسید به عنوان یک تنظیم کننده رشد گیاهی در سطوح 150 و 300 میکرو مولار به عنوان یک محافظ می‌تواند باعث کاهش خسارت می‌گردد

کلیدواژه ها

لوبیا چشم بلبلی، سالسیلیک اسید، تنش خشکی، شاخص برداشت، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.