تأثیر تنوع فرم رویشی و گرادیان ارتفاعی بر تولید گیاهی در مراتع کوهستانی خرابه سنجی ارومیه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE02_413
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 814
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله زینال زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

بهنام بهرامی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

رضا عرفانزاده

استادیار، گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

مرتضی عراقی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

مراتع کوهستانی، بهترین زیستگاه های طبیعی برای تنوع زیستی و حفاظت آب و خاک بوده و در حفظ گونه های با ارزش تأثیربسیار قابل ملاحظه ای دارند. در این تحقیق به بررسی تأثیر فرم رویشی شامل گندمیان، پهن برگان علفی و بوته ای ها و طبقات ارتفاعی بر تولید علوفه مرتع پرداخته شد. مراتع خرابه سنجی ارومیه به سه طبقه ارتفاعی 300 متری طبقه بندی شد (2400-1500). اندازه گیری فاکتور تولید با استقرار ترانسکت و پلات به روش تصادفی- سیستماتیک انجام گردید بطوریکه 30 پلات یک متر مربعی در جهت شیب و 60 پلات یک متر مربعی در خلاف جهت شیب استقرار گردیده و تولید علوفه درداخل هر پلات از طریق تخمین نظری برآورد شد و برای تعیین دقیق تولید، 10% گیاهان داخل پلات ها بصورت مستقیم قطع و توزین گردید. نتایج نشان داد که هم فرم رویشی و هم طبقات ارتفاعی بر تولید گیاهان مرتعی تأثیر معنی داری دارند بطوریکه با افزایش ارتفاع تولید گندمیان کاهش یافته و تولید گیاهان بوته ای بطور قابل م لاحظه ای افزایش می یابد و تولید پهن برگان با افزایش ارتفاع، ابتدا افزایش و بعد کاهش یافت.

کلیدواژه ها

مراتع کوهستانی، تولید، فرم رویشی، طبقات ارتفاعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.