تأثیر مقادیر مختلف ژئولیت بر روی عملکرد و اجزای عملکرد ماش سبز (.Vigna radiate L) تحت شرایط خشکی پایان فصل

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE02_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 534
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید اکبری پابندی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

علیرضا پیرزاد

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

جلال جلیلیان

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

به منظور بررسی تأثیر مصرف ژئولیت طبیعی بر مقاومت به تنش خشکی و تأثیر آن بر روی عملکرد و اجزای عملکرد گیاه ماش سبز آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 20 تیمار و 3 تکرار بصورت گلدانی و جمعاً در 60 گلدان انجام شد. در این آزمایش مقادیر ژئولیت در 4 سطح (صفر، 10، 20، 30 تن در هکتار) و تنش خشکی در 5 سطح (1-عدم قطع آبیاری، 2-قطع آبیاری در شروع گلدهی، 3-قطع آبیاری درگلدهی، 4-قطع آبیاری در شروع تشکیل غلاف، 5-قطع آبیاری هنگام پر شدن دانه) در نظر گرفته شد. در طول اجرای آزمایش صفات عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، طول غلاف، و وزن هزار دانه اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که مصرف ژئولیت بر تعداد دانه در غلاف اثر معنی دار نداشت ولی تأثیر آن روی سایر صفات در سطح یک درصد معنی دار بود. اثر تنش خشکی روی تمامی صفات اندازه گیری شده اثر معنی د ار داشت. اثر متقابل ژئولیت و سطوح مختلف قطع آبیاری بر 2 عامل تعداد دانه در غلاف و طول غلاف معنی دار نبود در حالی که روی عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته و وزن هزار دانه اثر معنی دار داشت. بیشترین عملکرد دانه 4492.1 کیلوگرم در هکتار و وزن ه زار دانه 70.1 گرم از کاربرد 20 تن ژئولیت در هکتار و عدم قطع آبیاری به دست آمدند. در کلیه سطوح آبیاری، کاربرد ژئولیت عملکرد دانه را نسبت به شاهد (بدون ژئولیت) به طور معنی دار افزایش داد.

کلیدواژه ها

ماش سبز، ژئولیت، تنش خشکی، عملکرد دانه، اجزای عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.