بررسی ویژگی های آماری توفان های تندری و بلایای طبیعی در شهرکرد

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE02_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر میراحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی دانشگاه محقق اردبیلی

محبوبه میراحمدی شلمزاری

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه شهرکرد

رسول همتی

کارشناس سازمان هواشناسی اردبیل

برومند صلاحی

استاد دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

توفان های تندری یکی از پدیده های اقلیمی هستند که به دلیل ماهوی دارای بلایای طبیعی همچون آذرخش (صاعقه)، بادهای شدید، بارش های رگباری، تگرگ و سیل هستند. این پدیده های هر کدام به روشی براکوسیستم و محیط زیست از جمله گیاهان، محصولات زراعی، باغی و حتی جانوران و دام ها آسیب می رسانند. شهرستان شهرکرد از نظر کشاورزی و بویژه محصولات باغبانی نه تنها در استان چهارمحال و بختیاری بلکه در سطح کشور حائز اهمیت می باشد. در این مطالعه، ابتدا اطلاعات هواشناسی شهرستان در فرمت SC data از سازمان هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری دریافت شد و سپس اطلاعات مربوط به وقوع توفان های تندری ایستگاه مربوطه در طول دوره آماری 19 ساله (2010-1992) از آن استخراج شد. پس از اطمینان از صحت داده ها، اقدام به تجزیه تحلیل و ویژگی های آماری داده ها گردید. از روش تجزیه مؤلفه روند سری های زمانی (روند خطی و پلی نومیال درجه شش) برای بیان نوسان های زمانی توفان های تندری استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان دادند که بیشترین وقوع توفان تندری در ایستگاه سنوپتیک شهرکرد در فصل بهار و ماه آوریل رخ می دهد. مدل های روند خطی و پلی نومیال مرتبه شش مبین این نکته اند که وقوع توفان های تندری در ایستاه مربوطه روند ثابتی داشته است. از تحلیل خوشه ای برای طبقه بندی فراوانی ماهانه وقوع توفان های تندری استفاده شده است.

کلیدواژه ها

توفان تندری، بلایای طبیعی، روند خطی و پلی نومیال، تحلیل خوشه ای، شهرستان شهر کرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.