تأثیر ارقام مختلف گندم بر پارامترهای زیستی و نرخ ذاتی افزایش جمعیت شته معمولی گندم (Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تنوع زیستی و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NSBDIAE02_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 804
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا ویسی

گروه گیاه گزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

سیدعلی صفوی

گروه گیاه گزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

یونس کریم پور

گروه گیاه گزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

شته معمولی گندم یکی از آفات مهم غلات دانه ریز، بویژه گندم در سرتاسر جهان می باشد. در این تحقیق واکنش های زیستی شته مزبور روی ارقام مختلف گندم شامل عدل، امید، داراب 2، پیشگام، سپاهان و یاواروس ارزیابی گردید. آزمایشات در شرایط گلخانه با دمای 5±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10±55 درصد و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. در این تحقیق به منظور تعیین میزان مقاومت یا حساسیت ارقام گندم در مقابل این شته، درصد مرگ و میر پوره ها، طول دوره پورگی، باروری کل، طول عمر و نرخ ذاتی افزایش جمعیت ((r(m) محاسبه گردید. نتایج نشان داد که پوره ها ضمن رشد و نمو روی ارقام گندم هیچ تلفاتی نداشتند. بیشترین و کمترین طول دوره پورگی به ترتیب مربوط به رقم امید (6/3 روز) و پیشگام (5/8 روز) بود. کمترین میزان باروری (40/2 پوره) و کمترین طول عمر (33/8 روز) در رقم امید مشاهده شد. همچنین پائین ترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت در ارقام امید و عدل (0/284) و بالاترین در ارقام پیشگام (0/334) و سپاهان (0/331) به دست آمد. نتیجه ی مطالعات مربوطه نشان داد که از بین ارقام مورد مطالعه، رقم پیشگام به شته معمولی گندم حساس بوده و رقم امید در مقایسه با سایر ارقام مقاوم تر می باشد.

کلیدواژه ها

شته معمولی گندم، نرخ ذاتی افزایش جمعیت، پارامترهای زیستی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.