بررسی ترکیب گونهای و گروههای عملکردی زیست بومهای مرتعی منطقه راژان ارومیه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCCIAE02_244
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 826
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد معتمدی

دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه

بهنام بهرامی

دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

قادر داننده

دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

پریا کمالی

دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

مطالعه پوشش گیاهی و ترکیب گیاهی موجود در یک منطقه جهت حفظ و جلوگیری از انقراض گونه های کمیاب وپایش تغییرات اقلیمی بر زیست بومهای مرتعی از اهمیت ویژهای برخوردار است. ضمن اینکه پایش تغییرات اقلیمی در یلند مدت،کمک شایانی در تعیین سهم عوامل مدیریتی از عوامل اقلیمی در مدیریت زیست بوم های مرتعی دارد. در همین راستا پژوهشحاضر با هدف مطالعه پوشش گیاهی و تعیین ترکیب گیاهی مراتع منطقه راژن انجام گرفت. در این خصوص غنای گونه ای، تنوعگروههای اکولوژیکی و کاربردی گیاهان بررسی گردید. بدین منظور ابتدا جهت شناسایی کامل و ترکیب گیاهی منطقه از روشپیمایش صحرایی که یکی از روش های مرسوم مطالعات تاکسونومیک منطقهای میباشد، استفاده شد. در این مطالعه 43 گونهگیاهی متعلق به 15 خانواده گیاهی در منطقه جمع آوری و شناسایی شد که نشان از تنوع پایین گونه ای در زیست بوم مورد بررسی است. خانواده Compositae بیشترین تنوع را در منطقه دارد و در بین فرم های مختلف رویشی، سهم فورب ها نسبت به دیگر فرم های رویشی (گراس ها و بوته ای ها و درختان و درختچهای ها) بیشتر میباشد. ضمن اینکه 27/22 درصد گونه ها دارای ارزش حفاظتی- مرتعی، 44/41 درصد آنها دارای ارزش مرتعی و 25/75 درصد دارای ارزش دارویی می باشند که با توجه به درصد نسبتا بالای گیاهان دارویی و به لحاظ اهمیتی که در اشتغال زایی ساکنان محلی در راستای استفاده چند منظوره از مراتع منطقه دارد، ضرورت دارد که روند تغییرات آنها در ترکیب گیاهی زیست بوم های مرتعی مورد بررسی تحت تاثیر تغییرات بلند مدت اقلیمی (سالهای ترسالی، خشکسالی و سال نرمال از نظر بارندگی) بررسی و با پایش مطلوبیت مراتع منطقه از گیاهان دارویی، اولویت استفاده از مکانهای مختلف در شرایط مختلف آب و هوایی، برای جوامع محلی مشخص گردد.

کلیدواژه ها

ترکیب گونهای، گروههای عملکردی، فرم رویشی، خوشخوراکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.