مطالعه آزمایشگاهی بازدهی غشایی شیل با استفاده از گل آب پایه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی نفت و گاز ایران
  • کد COI اختصاصی: NIPC01_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 648
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزاد رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

محمدجواد عامری

هیئت علمی دانشکده مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر

محمدجواد نبوی زاده

هیئت علمی دانشکده مهندسی نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

حبیب اله ظفریان

دانشجوی کارشناسی مهندسی نفت دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

تقریبا در صنعت نفت این اجماع وجود دارد که شی لها مشکل آفرین ترین سازند ها در عملیات حفاری می باشند. هر ساله هزین ههای هنگفتی جهت عملیات حفاری در سازند های شیلی صرف پایدار نگه داشتن دیواره چاه م یشود. شیل ها ازلحاظ شیمیایی فعال هستند.وجود روزنه های ریز و بار منفی روی سطح ر سها باعث می شود شی لها از خود رفتار غشایی نشان دهند. به همین خاطر جریان آب بهدرون سازند شیلی یا خارج شدن آب از آن، از اختلاف پتانسیل شیمیایی ناشی می شود. نیروی رانش آب در جابه جایی آب (زمانی که اختلاف فشار صفر است) تفاوت پتانسیل شیمیایی در دو سوی غشاء است که به طور کلی به تفاوت غلظت نمک مربوط است. جریان اسمزی آب، از درون روزن ههای سازند شیلی به درون سیال حفاری باعث کاهش فشار روزنه ای در نزدیکی دیواره چاه م یشود. این فرآیندباعث خروج آب شیل و افزایش پایداری آن م یشود. از این رو طراحی سیال حفاری آ بپایه مناسب برای حفاری سازند شیلی حائز اهمیت است. در این مقاله به بررسی بازدهی غشایی شیل هنگام استفاده از سیال حفاری آب پایه حاوی نم کهای مختلف پرداخته شده است. این تحقیق با استفاده از دستگاه اندازه گیری بازدهی غشایی شیل، موجود در دانشگاه صنعتی امیرکبیر که شرایط چاه را به صورت واقعی ودینامیکی مدل می کند انجام شده است. برای این منظور سیالات حفاری آب پایه حاوی نم کهای مختلف از جمله کلسیم کراید، پتاسیم کلراید و سدیم کلراید را بر روی یک نمونه شیل مورد آزمایش قرار داد هایم. نتایج نشان می دهد هنگام استفاده از سیال حفاری آب پایه حاوی پتاسیم کلراید، بیشترین بازدهی غشاء را برای شیل خواهیم داشت که منجر به پایداری بیشتر دیواره چاه شیلی م یشود.

کلیدواژه ها

اسمز، پایداری چاه، بازدهی غشایی شیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.