پایدارسازی دیواره چاه دارای مدل ترمو پوروالاستیک بوسیله حل المان محدود

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی نفت و گاز ایران
  • کد COI اختصاصی: NIPC01_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 753
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا پیرهادی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت - دانشگاه صنعتی امیرکبیر

محمدجواد عامری

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی نفت - دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

پایدارسازی دیواره چاه از جمله نکات مهم در حفاری چاههای نفت و گاز میباشد. ناپایداری در دیواره چاه سبب افزایش زمان حفاری، هزینه حفاری و در مواردی باعث متوقف شدن عملیات حفاری و در نهایت از دست دادن چاه میگردد. محاسبه تنشهای اطراف دیواره چاه مهمترینابزار برای بررسی پایداری دیواره چاه میباشد. معمولا با افزایش تنش در سازند اطراف دیواره چاه، شکستگی این سازندها در اثر نیروی کششیسریع تر اتفاق افتاده و مشکلاتی همچون هرزروی سیال حفاری به درون سازند را خواهیم داشت. لذا بررسی تنشها در حالات مختلف و سعی در کاهش تنشهای وارده به دیواره چاه بسیار مهم میباشد. هنگام عملیات حفاری، دمای سیال حفاری از جمله پارامترهای مهم برای پایدار سازی دیواره چاه بحساب می آید. به طوریکه با کاهش دمای سیال حفاری، تنشهای وارده به دیواره چاه کاهش یافته و با افزایش دمانیز تنشهای اطراف دیواره چاه، افزایش پیدا میکنند. در این مقاله با استفاده ازمدل سازی ژئومکانیکی ترمو پورو الاستیک که حاصل از ترکیب معادلات پیوستگی، سازش، هوک، تعادل، دارسی و انتقال حرارت میباشد و با کمک روش المان محدود، تاثیر تغییر دما در کاهش دادن تنش های وارده به اطراف دیواره چاه و جلوگیری از شکست سازندها بررسی می گردد

کلیدواژه ها

پایدارسازی دیواره چاه، ژئومکانیک، ترمو پورو الاستیک، مدل المان محدود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.