بررسی سن بلوغ به عنوان سن مسئولیت کیفری با تکیه بر قانون مجازات اسلامی 1392
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: کنفرانس ملی سیاست کیفری ایران در قبال بزهکاری و بزه دیدگی کودکان و نوجوانان
- کد COI اختصاصی: NCICPC01_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 8933
نویسندگان
دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه مازندران، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
دانشیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه مازندران
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
بلوغ امری تکوینی است، نه تشریعی و تعبدی و با شرایط وراثتی، محیطی و غیره ارتباط دارد. در قانون مجازات اسلامی 1370 و قانون مجازات اسلامی جدید 1392، با توجه به نظر مشهور فقهای امامیه، حدود مسئولیت کیفری کودکان به دو دوره «قبل از بلوغ» و «رسیدن به حد بلوغ» تقسیم شده است؛ که ماده 49 وتبصرههای آن، بیان کننده این موضوع است. سن بلوغ در قانون مجازات اسلامی 1392 و در ماده 147 برای دختر 9 و برای پسر 15 سال تمام قمری در نظر گرفته شده است. نه در قران کریم و نه در سنت، معیار دقیقی از سن مسئولیت کیفری، تعیین و معین نگردید. در قرآن کریم، فقط به معیارهایی چون «بلوغ حلم»، «بلوغ نکاح» و «بلوغ اشد» اشاره شده است. در سنت، معیار بلوغ، احتلام و حیض است و سن، یا سنهای معین اعلامی، فقط به عنوان طریقیت، بر معیار فوق میباشد. قانونگذار ایران به جای تعیین سن «رشد کیفری» فقط به سن بلوغ، اکتفاء کرده است. با توجه به این که رسیدن به بلوغ، بستگی کامل به شرایط وراثتی و محیطی و مصادیقی از این قبیل دارد، در نتیجه رسیدن به بلوغ، به منزله رسیدن به رشد کیفری نیست و بایستی، سن مشخصی برای رشد کیفری تعیین و معین گردد؛ تا کودکان بیگناهی که از لحاظ قانونی به سن بلوغ رسیده، ولی از رشد کیفری برخوردار نیستند؛ بیجهت مورد تعقیب و عقوبت قرار نگیرندکلیدواژه ها
بلوغ، سن رشد کیفری، سن مسئولیت کیفری، سیاست جناییمقالات مرتبط جدید
- تحلیل مبانی فقهی حقوقی ماده ۳۰ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ و نگاهی به رویه قضایی در این خصوص
- تحلیل حقوقی و فقهی تاثیر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ۱۳۹۱ بر حقوق کودکان
- مفهوم و چهارچوب حقوقی حق فسخ در قراردادهای کار بر اساس قانون کار و رویه دیوان عدالت اداری
- نقش دفاتر اسناد رسمی و مشاورین املاک در اجرای قانون الزام
- بررسی تطبیقی کنوانسیون راجع به قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از کالا با قوانین حمایت از حقوق مصرف کنندگان ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.