بررسی اثر مقادیر مختلف پتاسیم بر عملکرد چغندر قند در خراسان

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI10_490
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 11020
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید فروهر

محقق بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس و خرا

محمد پاسبان

محقق بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس و خرا

چکیده

پتاسیم فراوانترین کاتیون موجود در سیتوپلاسم است و جذب آن بسیار انتخابی بوده و با فعالیت متابولیسمی گیاه بستگی نزدیک دارد [.5] در گیاهانی که به میزان کافی پتاسیم دریافت کرده اند بخش بسیار زیادی از مواد آلی ساخته شده در فتوسنتز از برگها (Source) به اندام های ذخیره کننده (Sink) جابجا می شود [.5] معمولا برای تولید 30 تن در هکتار چغندرقند 200 کیلوگرم K2O توسط قسمت هوایی و غده ها جذب و برداشت می شود . پاسخ به مصرف کود پتاسه در زراعت چغندرقند در رنج وسیعی از بافت خاک می تواند مورد انتظار باشد . در خاکهای شنی آبشوئی پتاسیم و فقر منابع تأمین کننده آن در خاک و در خاکهای رسی علیرغم وجود آلومینوسیلیکاتهای لایه ای، تهی شدن آنها در اثر کشت و کار متراکم و یا غالب بودن نوع تثبیت کننده آنها می تواند دلیلی برای پاسخ چغندرقند و یا هر محصول دیگر به مصرف کود پتاسه باشد . حتی در شرایط ضعیفی از خصوصیات فیزیکی خاک که امکان گسترش و توسعه ریشه محدود باشد پاسخ چغندر قند به مصرف کود پتاسه بارزتر خواهد بود . در سطح جهانی حدود 40 درصد از مزارعی که چغندرکاری شده اند نیاز به مصرف کود پتاسیم داشته اند و بر اساس نتایج بیش از 200 آزمایش انجام شده، چغندرقند در مقابل افزایش پتاسیم  شدیدا واکنش نشان می دهد [.2] این تأثیر را نمی توان به نیاز مطلق چغندرقند به پتاسیم مربوط دانست بلکه سیستم ریشه دوانی چغندرقند که نسبت به گیاهان تک لپه از توسعه کمتری برخوردار است و لذا نمی تواند از پتاسیم بین لایه ای معدنی های خاک استفاده کند نیز می تواند دلیلی برای پاسخ چغندرقند به کودهای پتاسیمی باشد [.1] با توجه به اینکه گیاهان زراعی و باغی نیتروژن و پتاسیم را در مقادیر تقریبا مساوی جذب می کنند، مصرف نامتعادل این کودها می تواند بیش از 50 درصد پائین بودن عملکرد محصولات زراعی در ایران نسبت به اروپا را توجیه کند

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.