تحلیلی بر نظام های اطلاعات مدیریت بهداشت گیاهی در دنیا و درسهایی برای ترویج کشاورزی ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی علوم کشاورزی و صنایع غذایی
  • کد COI اختصاصی: RCASFT03_545
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 624
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل کرمی دهکردی

استادیار ترویج کشاورزی و توسعه روستایی، دانشگاه زنجان

افشین انصاری

دانشجوی کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگاه زنجان

چکیده

امنیت غذایی، تولید غذای سالم و ارتقای کیفیت محصولات برای بازارهای داخلی و خارجی، همگی به توانایی کشت گیاهان سالم بستگی دارد. در این راستا محدودیت اطلاعات کشاورزان در ارتباط با شناخت، پیشگیری، و کنترل اثربخشآفات و بیماری ها، بیانگر ضرورت و اهمیت وجود یک نظام مشاوره ای یا ترویج اثربخش برای حل مسائل مربوط به بهداشت گیاهی می باشد. این مطالعه مروری با هدف تحلیل نظام های اطلاعات مدیریت بهداشت گیاهی در دنیا به منظورگرفتن درسهایی برای ترویج کشاورزی ایران انجام شده است. در کشورهای در حال توسعه با وجود نگرانی های اخیر درمورد ترویج، یک غفلت تاریخی منجر به عدم نوآوری در روش های مشاوره ای در این زمینه شده است. در این میان یکمی « کلینیک های بهداشت گیاهی » راه حل نوآورانه جهت ارائه خدمات مشاوره ای به کشاورزان در سطح روستا تاسیسباشد. این رهیافت ترویج و تحقیق را به هم پیوند زده و با بکار گیری گیاهپزشکان آموزش دیده با تمامی بخش ها از جمله آزمایشگاه های تخصصی و متخصصین موضوعی جهت بهبود دسترسی منظم و پایای کشاورزان به خدمات فنی و مشاورهای کار می کند. مطالعات مختلفی حاکی از آن است که این کلینیک ها با کاهش هزینه های اقدامات کنترلی، افزایشدرآمد، بهبود کمیت و کیفیت محصولات تولیدی، افزایش آگاهی و مهارت کشاورزان در زمینه شناسایی آفات و بیماریها، پیشگیری و کنترل آنها، همچنین سایر اقدامات کنترل شیمیایی و غیر شیمیایی، بهبود توانایی تصمیم گیری در شرایط بحرانی و غیره تأثیرات مثبتی روی کشاورزان داشته اند. از تجارب این شبکه ها می توان درسهایی را برای بهبود خدمات مشاوره ای و ترویجی ایران به ویژه شبکه های مراقبت گیاهی و پیش آگاهی و ناظرین محصولات کشاورزی آموخت

کلیدواژه ها

کلینیک های بهداشت گیاهی، نظام های اطلاعات، ترویج کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.