بررسی تاثیر کاربرد کمپوستهای زئولیتی بر عملکرد آفتابگردان تحت رژیمهای متفاوت آبیاری

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI10_420
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1471
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید غلامحسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

امیر قلاوند

دانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

فرهاد باقری

دانشجوی کارشناسی زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری

سان جمشیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

با توجه به گستردگی اراضی شنی در کشور و مشکلات زیست محیطی ناشی از مصرف بیرویه کودهای شیمیائی در این دسته از زمینهای کشاورزی، اصلاح و بهبود حاصلخیزی اراضی دارای بافت سبک میتواند قابل توجه باشد . از جمله موادی که طی سالیان متمادی به عنوان اصلاح کنندگان طبیعی زمینهای کشاورزی مورد استفاده قرارگرفتهاند، کودهای دامی میباشند . تحقیقات پر شماری نشان داده است که استفاده از کودهای دامی علاوه بر بهبود خواص فیزیکی خاک، میتوانند در افزایش حاصلخیزی خاک، ناشی از افزایش عناصر ضروری برای رشد گیاه، مفید واقع شوند . اما در مورد استفاده از کودهای دامی دو مشکل اساسی وجود دارد اولا استفاده از این مواد آلی بصورت تازه، به دلیل افزایش ذخیره بذر علفهای هرز و گسترش آفات و امراض میتواند مشکل آفرین باشد، ثانیا نگهداری و پوساندن کودهای دامی طی پروسه کمپوست سازی حتی در شرایط مناسب میتواند به از دست روی مواد مغذی مخصوصا نیتروژن آن به میزان 30 تا 60 درصد شود لذا ارائه راهکارهائی به منظور حل مشکلات استفاده از کودهای دامی در اراضی کم بازده شنی و جایگزین شدن استفاده از این مواد آلی برای تامین عناصر غذائی مورد نیاز گیاه مخصوصا نیتروژن بجای کاربرد مقادیر زیاد کودهای شیمیائی میتواند علاوه بر کاهش دادن مصرف کودهای شیمیائی باعث افزایش پایداری در اکوسیستمهای کشاورزی شود . به منظور کاهش هدرروی عناصر غذائی مخصوصا نیتروژن موجود در کودهای دامی تازه، طی فرایند کمپوست سازی، در آزمایشات متعددی مواد متنوعی مورد استفاده قرار گرفتهاند از جمله این مواد میتوان زئولیتهای طبیعی را نام برد که با توجه به خصوصیات منحصر به فردشان از جمله قابلیت تبادل کاتیونی بالا و فراوان بودن ذخائر معدنی این مواد طبیعی در سرتاسر کشور استفاده از زئولیتها را در سطوح مختلف صنایع کشاورزی کشور ممکن میسازد . لذا این تحقیق با هدف کلی بررسی تاثیر کاربرد مقادیر متفاوت زئولیت طبیعی ایرانی در کودهای دامی تازه و مصرف این مواد پس از فرایند کمپوست سازی بر عملکرد و سایر صفات زراعی گیاه آفتابگردان در یک خاک زراعی با بافت به اجرا درآمد .

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.