بررسی مقاومت بیوسورفکتانت تولید شده از یک سویه باکتری جدا شده از جزیره خارک نسبت به دما و شوری به منظور کاربرد در لجن‌زدایی مخازن نفتی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی HSE با رویکرد صنایع بالادستی نفت و گاز
  • کد COI اختصاصی: HSECONF01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1076
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس احمدی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

مهناز مظاهری اسدی

پژوهشکده زیست فناوری، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران

علی ابوالحسنی سورکی

گروه میکروبیولوژی نفت، پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی شهید بهشتی

چکیده

امروزه تعداد زیادی مواد فعال سطحی تحت عنوان بیوسورفکتانت شناخته شد‌ه‌اند که توسط میکروارگانیسم‌ها ساخته می‌شوند. یکی از ارزشمندترین جنبه‌های کاربردی بیوسورفکتانت‌ها در صنعت نفت، لجن‌زدایی از تانک‌های ذخیره نفت می‌باشد. در این مطالعه یک سویه باکتریایی بومی تولید کننده بیوسورفکتانت، با استفاده از روش‌های غربالگری میکروبی، از حوضچه آبگیر حاوی لجن‌های آلوده نفتی واقع در جزیره خارک جداسازی شد. از آنجای‌که این ترکیبات به هنگام کاربرد در صنایع نفتی در معرض دما‌های نسبتاٌ بالا و شرایط سخت محیطی چون شوری قرار می‌گیرند بنابراین تأثیر این فاکتورها‌ی محیطی خارجی بر عملکرد آن‌ها بررسی شد. جهت بررسی مقاومت ماده بیوسورفکتانت تولیدی به شوری، فعالیت امولسیون کنندگی ماده بیوسورفکتانت در غلظت 0 تا 10 درصد نمک مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که ماده بیوسورفکتانت مورد نظر در در دامنه نمک 0 تا 10 درصد فعالیت خود را حفظ می‌نماید. جهت بررسی مقاومت ماده بیوسورفکتانت تولیدی به دما، سوپرناتانت حاوی این ترکیب در معرض دما 30، 40، 50، 60، 80، 100، 120 درجه قرار داده شده. نتایج نشان داد که ماده بیوسورفکتانت تا دمای 100 درجه سانتی‌گراد را می‌تواند تحمل کند و به فعالیت خود ادامه دهد. این نتایج بیوسورفاکتانت تولیدی را کاندیدای مناسبی جهت لجن‌زدایی از مخازن نفتی معرفی می‌نماید.

کلیدواژه ها

بیوسورفکتانت، لجن نفتی، حوضچه آبگیر، خارک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.