باز شناخت معماری مسجدجستجو در ژرف ساخت های مسجد با تأکید بر نگرش هنر اسلامی
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: دومین همایش ملی شهر اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCLC02_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1023
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، واحد دانشگاه آزاد اسلامی شوشتر، گروه معماری، شوشتر، ایران
چکیده
با توجه به انقطاع تاریخ در هنر معماری ایران، یافتن الگو و روشمندی صحیح در طراحی مسجد مسأله قابل تأملی است. مساجد جلوه ای از زیبایی های بصری هنر اسلامی، خانه ی خدا و فضایی است که هم جلوه گر حضور معبود و هم ظرف عبادت عابد قرار می گیرد. در ساخت و ساز و عمارت مساجد از بُعد اعتقادی و عامل بودن به احکام دینی در گذشته دقت زیادی بعمل می آمده است، بنابر آیه 108 سوره توبه :«لمسجدً اًسّس علی التقوی من اوّل یوم اَحقّ ان تقوم فیه» هر شخصی صلاحیت بنا کردن مسجد را نداشت و کلنگ اولیه احداث مساجد توسط متقی ترین و پاک ترین افراد بر زمین زده می شد، بنابراین از تأثیرگذارترین افراد در مقبولیت مسجد، معماران و بانیان آن بودند. سازمان اکولوژیک و فضاهای شهری در بافت تاریخی خود، از حیث تجلیات هنری، با سنت اسلامی آغشته اند که در آن بازار و گذر، خانقاه و میدان با مسجد یک مجموعه معنادار هنری را ترتیب داده اند. از طرفی استعداد انعطاف پذیری و ظرفیت تسامح آمیز سنت های اسلامی و قابلیت انطباق آنها با شرایط زندگی و خصوصیت فرهنگی اقوام و ملل، به هنر اسلامی ویژگی «کثرت در عین وحدت» و خاصیت «تلفیق و تنوع» بخشیده است. این مقاله با هدف بررسی جایگاه حقیقی مسجد با تکیه بر روش کیفی و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی، به جوهره ی اصلی طراحی مسجد می پردازد، به عبارتی معمار سالکی است که با رشد معنوی و کسب فضائل اخلاقی، ابزار توسعه فیض الهی را در کالبد جهان مادی ممکن می سازد. و با کسب شناخت حقیقی از جهان هستی به مرتبه فنای فی الله رسیده، جریان حکمت الهی را در وجود خویش بازپروری می نماید.کلیدواژه ها
ایمان، مسجد، انسان، معمار، کالبد، حس مکان، معنا، سنتمقالات مرتبط جدید
- راهکارهای طراحی مسیر میدان امام حسین (ع) تا خیابان سبلان با رویکرد پیاده محوری
- واکاوی فضایی زیست پذیری شهری با رویکرد توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر رشت)
- تلاقی برنامه ریزی شهری و ورزش همگانی: تحلیل نظری و رویکردهای نوین
- پیوند مکان سوم و خلاقیت در طراحی فضاهای شهری
- تاثیر تنش های زیستی و غیر زیستی بر درختان شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.