روش تحلیل ساختاری، ابزاری برای شناخت و تحلیل متغیرهای موثر بر آینده موضوعات شهری

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی آینده پژوهی
  • کد COI اختصاصی: FUTURESSTUDIES01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 8382
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاها ربانی

کارشناس قطب برنامه ریزی و توسعه پایدار گردشگری، دانشگاه تهران

چکیده

روش تحلیل ساختاری، روشی است که برای تحلیل روابط بین متغیرها خصوصا در سیستم های گسترده و دارای ابعاد متعدد بکار می رود. پتانسیل این روش در استفاده از داده های کیفی در کنار داده های کمی، سبب شده که این روش تبدیل به یکی از روشهای پرکاربرد در آینده پژوهی شود. در این روش متغیرهای موثر بر سیستم در یک ماتریس N * N قرار گرفته و بر اساس نظرات گروه کارشناسان در قالب اعداد 4، 3، 2، 1، 0 و P ارزشگذاری می شود. این ماتریس مبنای تحلیل های بعدی را تشکیل داده و خروجی های متعددی از این روابط بدست می آید. در نهایت متغیرها بر اساس تاثیرگذاری و تاثیرپذیری در یک محور مختصات پراکنده می شوند. بر اساس پراکنش متغیرها در محور مختصات، ویژگیهای آنها مشخص شده و مبنای تحلیل مدیران و برنامه ریزان، در مراحل بعدی برنامه ریزی قرار می گیرد. نرم افزار MICMAC از جمله بهترین نرم افزارهایی است که به منظور پیاده سازی تحلیل ساختاری طراحی شده و توسعه یافته است. خروجی های نرم افزار به صورت جداول و نمودارها می تواند کمک به سزایی به درک ابعاد و روابط سیستم و چگونگی عمل سیستم در آینده داشته باشد.

کلیدواژه ها

سیستم، پیچیدگی، تحلیل ساختاری، تحلیل اثر متقابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.