آشنایی با تصمیم گیری در مدیریت جنگل با نگرشی به نرم افزارهای تحلیلی مربوط به جنگل

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: HESD02_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 994
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید آهنی

دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

حمید جلیلوند

دانشیار گروه جنگلداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

چکیده

هر جامعه گیاهی با خصوصیات تنوع زیستی نظیر ترکیب گیاهی، ساختار مکانی و پویایی جامعه تشریح می شود. پویایی جوامع با ساختار و اجزاء زنده بررسی می شود و عوامل ایستای جنگل عبارتند از اقلیم، شیب، سنگ مادری و غیره. عوامل پویای خارجی همچون طوفان، آتش سوزی و برف سنگین نیز به ترکیب گونه ای اثرگذاری است. ارزیابی کافی طرحهای مدیریت چند منظوره جنگل زمانی رخ می دهد که پیوندی درست بین شاخصهای عملکرد اکوسیستم، تنوع زیستی و ارزشهای اقتصادی اجتماعی برقرار شود. مدیریت زمان در کنار روند اکولوژیکی لازم است. روندهای اکولوژیکی شامل فنولوژی شبانه روزی، بیوژئوشیمیایی و رفتاری است. جدول بندی مدیریت پویا برای بهره برداری بر پایه دوره های اکولوژیکی مشخص می شود. مدیریت پایدار جنگل در فرآیندهای پی در پی پایش، ارزیابی، برنامه ریزی، هدف ریزی فعال به منظور فراهم آوردن کالاها و مواد ارزش دار و سایر خدمات در شرایط تغییرات محیط زیست و اقتصادی اجتماعی قرار می گیرد. پانل بین الملل تغییر اقلیم پنج مخزن کربن را به نامهای بیوماس بالای زمین، زیرزمینی، چوب مرده، لاشبرگ و کربن خاک مشخص کرده است. برنامه پویای بهینه شامل ارزش درختان (از نظر محصول مستقیم و غیرمستقیم) و ترسیب کربن است. برای حل مساله مدیریت جنگل از مدلهای نامعلوم، پویا و چندمنظوره برای تصمیم گیری استفاده شد. مراحل تصمیم گیری به منظور ماکزیمم کردن اهداف اقتصادی، اکولوژیکی و اجتماعی با درنظر گرفتن بی دقتی ها و محدودیتها انجام شد. آنالیز سلسله مراتبی (AHP) با روند برنامه ریزی پویای گسسته اهداف را ارزیابی می کند. رهیافت میان ریشه ای مدیریت و ریاضیات در علوم جنگل می تواند با طراحی و استفاده از مدلها و نرم افزارهای مختلف تحلیل بهتری از محیط برای مدیرجنگل در تصمیم سازی ها بعمل آورد. در این مقاله با بعضی نرم افزارها و راهکارهای مدیریت جنگل با بررسی چندین نوشتار علمی خارجی آشنا خواهیم شد.

کلیدواژه ها

تحلیل، جنگل، مدیریت، نرم افزار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.