خسارت سرمازدگی در تاکستان های ایران و راهکارهای مقابله با آن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم کشاورزی با تاکید بر تنش های غیرزیستی
  • کد COI اختصاصی: NCASPNU01_166
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1679
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن محمودزاده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی

چکیده

سرمازدگی یکی از عواملی است که در سالهای اخیر تاکستانهای ایران را به شدت تهدید و ایجاد خسارت می نمایند. با توجه به وقوع سرما و یخبندان های شدید سالهای اخیر در کشور و تفاوت های بصری مشاهده شده در تاکستان ها از نظر شدت خسارت سرمازدگی، م وقعیتی مناسب جهت شناسایی عوامل تأثیر گذار بر کاهش خسارت سرمازدگی به دست آمد. با این هدف عواملی که ممکن است به نحوی در این ا مر دخیل باشند، در تاکستانهای پنج استان انگور خیز کشور طی زمستان 1386 تا انتهای سال 1387 بررسی شدند. حداقل دمای ثبت شده در مناطق مورد بررسی 26- درجه سانتیگراد بوده است. بررسی ها با مطالعات میکروسکپی تا مشاهدات مزرعه ای شدت خسارت و بررسی کمیت و کیفیت محصول در مزرعه و آزمایشگاه انجام شد. بررسی آماری و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS ver.10 انجام شد و مقایسه میانگین ها به روش دانکن صورت گرفت. نتایج نشان داد که عواملی نظیر نوع رقم، دوری یا نزدیکی باغات انگور به منابع آب نظیر دریاچه، شدت سرما و طول مدت زمان آن وبرخی عوامل مدیریتی در شدت خسارت اثر گذار بوده اند. تجزیه خوشه ای داده ها و مطالعات همبستگی و رگرسیونی نیز نشان داد که بافت خاک، زمان آخری آبیاری، زمان هرس، استفاده از کودهای دامی و شیمیایی، نوع کودها، وجود بادشکن، تراکم کاشت، جهت و موقعیت ردیف های کاشت از جمله عوامل مؤثر در اختلافات شدت سرمازدگی در باغات انگور بوده اند. ارقام دیررس انگور، وجود بادشکن در اطراف باغ، زمان مناسب هرس، ا ستفاده از کودهای پتاسیمی، سیستم هدایت و تربیت داربستی در کاهش خسارت نقش مؤثری داشته اند.

کلیدواژه ها

خسارت سرمازدگی، انگور، ارقام، تحمل سرما

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.