اثر سطوح و منابع مختلف شوری بر برخی شاخص های رشد شبدر برسیم در همزیستی با قارچ میکوریزاربوسکولار

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم کشاورزی با تاکید بر تنش های غیرزیستی
  • کد COI اختصاصی: NCASPNU01_103
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیتا معادی

استادیار گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور

چکیده

به منظور بررسی اثر سطوح و منابع مختلف شوری بر برخی شاخص های رشد شبدر برسیم در همزیستی با قارچ میکوریز آربوسکولار، آزمایشی در سال 90 به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی به سه تکرار در گلخانه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین اجرا شد. قارچ در دو سطح M0 (عدم تلقیح با میکوریزا) و M1 (تلقیح با میکوریزا) به عنوان فاکتور اول، سه سطح شوری شامل شاهد (آب آبیاری 2/2)، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر به عنوان فاکتور دوم و چهار نوع نمک شامل سولفات منیزیم، کلرید سدیم، سولفات سدیم و کلرید منیزیم به عنوان فاکتور سوم در نظر گرفته شدند. نتایج آنالیز آماری افزایش معنی داری در وزن خشک کل گیاه (اندام هوایی و ریشه)، سطح برگ، ارتفاع بوته، طول ریشه و درصد کلنیزاسیون ریشه گیاهان تلقیح شده در مقایسه با گیاهان شاهد (بدون میکوریز) را نشان داد. تلقیح میکوریزایی عملکرد ماده خشک کل را 5/29 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. سطوح شوری برای تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار شد. غیر از سطح برگ، سایر شاخص های رشد بین سطوح متناظر در چهار نوع شوری اختلاف معنی داری داشتند. نمک کلرید سدیم بیشترین و نمک سولفات منیزیم کمترین اثر بازدارندگی را بر شاخص های اندازه گیری شده داشتند.

کلیدواژه ها

میکوریز آربوسکولار، سطوح شوری، منابع شوری، شبدر برسیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.