ارتباط تنوع پوشش گیاهی و خصوصیات خاک در روشنه های تاج پوشش یک جنگل مدیریت شده

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_381
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شمیم امینی

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،

سید محمد حجتی

استادیار، گروه جنگلداری ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حمید جلیلوند

دانشیار، گروه جنگلداری ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

اسداله متاجی

دانشیار ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

هدف این بررسی، تعیین ارتباط بین تنوع پوشش گیاهی با خصوصیات خاک در روشنه های تاج پوشش ناشی از بهره برداری می باشد. این پژوهش در یک توده راش- ممرز واقع در طرح جنگلداری خلیل –محله بهشهر مازندران انجام شده است. برای ثبت اطلاعات گونه های گیاهی، از میکروپلات های مربع شکل به ابعاد 2 متری استفاده شد که در مرکز و امتداد چهار جهت جغرافیایی روشنه قرار گرفتند. در هر میکروپلات تعداد نهال درختان و نیز درصد پوشش علفی ثبت گردید. تنوع گونه های گیاهی، با استفاده از شاخصه های غنای گونه‌ای مارگالف و منهنیک، تنوع‌ گونه‌ای سیمپسون و شانون – وینر و یکنواختی شانون و اکویی‌تبیلیتی در نرم‌افزارPAST برآورد گردید. خصوصیات خاک روشنه شامل: وزن مخصوص ظاهری، درصد رطوبت، درصد مواد آلی، درصد شن، درصد رس، درصد سیلت، هدایت الکتریکیEC و pH اندازه گیری شد. نتایج این بررسی نشان داد که بین وزن مخصوص ظاهری خاک با تعداد گونه و تنوع گونه ای نهال درختان در سطح 5 درصد و نیز بین هدایت الکتریکی خاک با غنای گونه ای در سطح یک درصد همبستگی مثبت وجود دارد. همچنین بین مواد آلی خاک با تعداد گونه های علفی، غنای منهنیک و مارگالف در سطح یک درصد همبستگی منفی یافت شد. هدایت الکتریکی خاک با تعدادگونه های علفی، تنوع شانون-وینر و سیمپسون، غنای مارگالف و منهنیک در سطح 5 درصد همبستگی منفی نشان داد.خصوصیات خاک می بایست در عملیات بهره برداری به عنوان یکی از عوامل موثر بر تنوع زیستی پوشش گیاهی در روشنه های تاج پوشش مدنظر قرار گیرند.

کلیدواژه ها

روشنه، تنوع گونه ای، غنای گونه ای، خصوصیات خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.