شناسایی منشا رسوبات و مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی به منظور حفظ منابع زیست محیطی (مطالعه موردی: استان ایلام، دهلران)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

سارا نخعی نژادفرد

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

راضیه کیخسروی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مناطق بیابانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

حسن خسروی

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران،

چکیده

تحقیق حاضر به منظور شناسائی منشاء رسوبات بادی با وسعتی معادل 140081 هکتار در شهرستان دهلران واقع در استان ایلام انجام گرفت. به منظور شناسائی منشاء رسوبات بادی منطقه مورد مطالعه از روش منشاء یابی تپه‌های ماسه‌ای در ایران که شامل دو مرحله جهت­یابی و مکان‌یابی مناطق برداشت می­باشد استفاده شد. نتایج حاصل از تکمیل پرسشنامه نشان داد که باد فرساینده با جهت شمال غربی به جنوب شرقی بوده بطوریکه شدت و قدرت فرسایندگی بادها از شمال غربی به طرف جنوب شرقی منطقه تحت تأثیر فرسایش بادی بشدت افزایش می‌یابد. نتایج مکانیابی نیز حاکی از آن بود که 135290 هکتار آن منطقه برداشت و 4791 هکتار مابقی منطقه رسوبگذاری می­باشد. از 135362 هکتار اراضی منطقه برداشت، سطحی برابر 36804 هکتار دارای شدت زیاد (O1) 37057 هکتار دارای شدت متوسط (O2)و 61429 هکتار دارای شدت کم هستند. همچنین از 4791 هکتار اراضی منطقه رسوبگذاری ماقبل برابر 4726 هکتار دارای شدت فعال (S1) و 65 هکتار مابقی دارای شدت کم فعال (S3) می­باشند. نقش کشاورزی بی‌رویه و بدون در نظر گرفتن تمهیدات مقابله با فرسایش بادی و از جمله احداث باد شکن زنده یا غیر زنده و بدون پوشش ماندن اراضی زراعی در فصول خشک و در نتیجه در بحرانی‌ترین زمان یعنی در فصل تابستان که هم باد با شدت بیشتری می‌وزد و هم هوا خشک می­باشد عمده‌ترین علت فرسایش بادی در منطقه بوده است که این امر ضمن کاهش حاصلخیزی آن­ها، باعث خسارت به سایر منابع زیستی و اقتصادی منطقه می­گردد.

کلیدواژه ها

فرسایش بادی، منشاء یابی، منابع زیستی، دهلران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.