بررسی عوامل موثر بر افزایش حس سرزندگی در بازار نمونه موردی : بازار قدیم بندرعباس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی معماری، شهرسازی و توسعه پایدار با محوریت از معماری بومی تا شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: APSD01_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2297
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمدحسین حسینی مفرد

دانشجوی کارشناسی ارشد،

پویا دولابی

استادیار دانشگاه خلیج فارس، بوشهر.

چکیده

شهرها همچون موجودات زنده حیاط خود را مدیون قلب و مرکز انرژی خود می باشند. قلب تپنده هر شهر مرکز بیشترین فعالیت و تعاملات اجتماعی، یعنی بازار است. بازار بعنوان هسته مرکزی هر شهر روزانه شاهد حضور اقشار مختلف جامعه با نیازهای متفاوت است. زنده بودن و ادامهحیاط بازار بسته به حضور مردم و تداوم این حضور می باشد. هر بازار با توجه به سبک معماری و فضای کالبدی خود در ایجاد حس سرزندگی کهاصلی ترین عامل در حضور چند باره مردم در بازار است، موثر می باشد. دراین نوشتار تعریفی از حس سرزندگی و عواملی همچون: حداقل یک مرکز گردهمایی )در اینجا مسجد و قهوه خانه...(، حداقل جذابیت های لازم برای جذب افراد، کالبد فضایی سرزنده و مبلمان شهری متناسب با فضای بازار، که تاثیز بسزایی در ایجاد حس سرزندگی در بازار دارند می پردازیم. بازار بزرگ بندرعباس با داشتن آیتم های موثر در ایجاد حسسرزندگی وهمچنین بعنوان یکی از مهمترین مکان ها برای حضور و تعامل مردم در شهر بندرعباس می باشد. بدیهی است ارتقاء کیفی سرزندگیدر یک فضای شهری، زندگی جمعی با کیفیتی غنی تر را ارزانی می کند. بدست آمدن معیارهایی جهت تحلیل حس سرزندگی یک مکان نیازمند مطالعات و استفاده از پیشنه طرح بوده است. بعد از مطالعه کتابخانه ای بر روی موضوع سرزندگی تعیین معیارها به دو صورت شکل گرفته است. دسته اول شامل منابع و مبانی نظری مطرح شده در مورد سرزندگی فضای شهری استخراج شده است و دسته ی دوم بعنوان نقطه آغازین برداشتهای میدانی با حضور در بازار قدیم بندرعباس و ثبت رفتارهای صورت گرفته توسط شهروندان استفاده کننده از این فضای شهری، شناسایی و ثبت شده است. نتیجه حاصل از این پژوهش ارائه پیشنهادهایی جهت ترمیم، بهسازی وطراحی مبلمان شهری با هدف بهبود و افزایش حس سرزندگی و تداوم حضور در بازار بزرگ بندرعباس، گردیده است

کلیدواژه ها

سرزندگی، فعالیت، رفتار، بهسازی، بازار بزرگ بندرعباس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.