ارزیابی تاثیر مادر شهرهای جنوب غرب آسیا در رقابت های منطقه ای

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی ژئوپلیتیک جنوب غرب آسیا؛مسائل تحولات و چشم انداز
  • کد COI اختصاصی: GSWA01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1097
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم نخستین احمدی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری

مهدی حسین پور مطلق

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

یونس رشیدی

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

از زمانی که جوامع انسانی برای کسب برتری در منطقه ای که در آن حضور دارند به رقابت با سایر جوامع انسانی پرداختند همواره تسلط بر شهرها و سکونت گاه های رقبای منطقه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. همچنان که این رویکرد همواره در برخی از ابعاد معطوف به کسب برتری در مقابل شهرهای دیگر کشورها بوده است. در طول تاریخ همواره حوزه نفوذ و قدرت کشورها، امپراطوری ها و قدرت های جهانی در کارآیی و حوزه نفوذ شهرهای آنان به نمایش گذاشته شده است. در دو قرن اخیر با گسترش تجارت جهانی و افزایش ارتباط میان مردم کشورهای مختلف شهرها به صورت گسترده ای در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی به نقش آفرینی پرداختند و از این رهگذر اهمیت آنها در رقابت های ژئوپولیتیک افزایش یافت. از پایان قرن نوزدهم شهرهایی همچون نیویورک، لندن، پاریس، هنگ کنگ و... در ساختارهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جهان از جایگاه ویزه ای برخوردار شده اند و سایر شهرهای جهان را برای دستیابی به موقعیتی که از آن برخوردار هستند به تکاپو انداخته اند. در منطقه جنوب غرب آسیا تحت تاثیر عوامل گوناگونی همچون جهانی شدن اقتصاد رقابت های منطقه ای همکاری های دو جانبه و چند جانبه و... تعدادی از شهرها توانسته اند به مرور در سطح منطقه جایگاه ممتازی را به خود اختصاص دهند و در سطح منطقه ای به تاثیرگذاری بپرداند. این تحقیق در پی آن است که با مطالعه مادرشهرهای جنوب غرب آسا به صورت اجمالی به طبقه بندی کارکردها، حوزه نفوذ و جایگاه آنها در راقبت های ژئولپولیتیک در این منطقه بپردازد و به این پرسش پاسخ دهد که چه عواملی زمینه ساز برتری این شهرها گردیده است؟

کلیدواژه ها

مادر شهر، رقابت، کارکرد، حوزه نفوذ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.