بررسی تجمع فلزات (کادمیوم و سرب) در تخم و پوسته پرستوی دریایی گونه سفید (Chlidonias hybrida) مطالعه موردی: (آبکنار - تالاب انزلی)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی و تخصصی پژوهش های محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: NCER01_412
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 888
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره بطیاری

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

علیرضا ریاحی بختیاری

دانشیار گروه محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس

مهرداد رضایی

استاد گروه صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

چکیده

فلزات سنگین به خاطر پایداری و گرایش برای تجمع در بافت های موجودات آبزی و همچنین به دلیل اثرات مضری که در این موجودات به واسطه سمیت و بزرگ نمایی زیستی در طول شبکه غذایی ایجاد می کنند، مورد توجه قرار گرفته اند، در بسیاری از مطالعات انجام شده، از پرندگان به عنوان اخطار دهنده گان اولیه برای بسیاری از آلاینده های محیط زیستی استفاده شده است. این موجودات به دلایلی از قبیل قابل رویت بودن، حساسیت پذیری بالا نسبت به تغییرات محیطی و قرارگرفتن در سطوح بالای زنجیره غذایی، می توانند به عنوان پایشگرهای زیستی درنظر گرفته شوند. در این تحقیق کارکرد زیست محیطی پرندگان در پایش آلودگی فلزات (کادمیوم و سرب) در تالاب انزلی بررسی شده است. تا کنون مطالعه ای به منظور بررسی تجمع فلزات سنگین بر روی تخم و پوسته پرندگان تالاب صورت نگرفته است. در این مطالعه به منظور اندازه گیری میزان تجمع فلزات (pb و cd) در فاصله زمانی اردیبهشت تا خرداد 1391، تعدادی تخم گونه پرستو دریایی از منطقه آبکنار در بخش غربی تالاب انزلی جمع آوری شد. میانگین غلظت سرب در تخم و پوسته به ترتیب (77/26 و 60/28 میکروگرم بر گرم وزن خشک) و میانگین غلظت کادمیوم در تخم و پوسته به ترتیب (98/0 و 06/1 میکروگرم بر گرم وزن خشک) اندازه گیری شد. نتایج آزمون t جفتی نشان داد که میزان غلظت فلزات سرب و کادمیوم در محتویات تخم و پوسته در سطح اطمینان 95% معنی دار بود (05/0> p). با توجه به گستردگی اکوسیستم های تالابی، اندازه گیری میزان تجمع فلزات سنگین از طریق آب، رسوبات و دیگر موجودات زنده کاری بسیار دشوار، هزینه بر و وقت گیر می باشد. این در حالی است که نتایج تحقیق حاضر، امکان استفاده از تخم پرندگان را به عنوان پایشگر زیستی در جهت رفع این مشکل مرتفع ساخته است. چرا که این پرندگان به دلیل تغذیه از بخش نسبتاً گسترده ای از اکوسیستم های تالابی، قرار گرفتن در سطوح بالای هرم غذایی و تغذیه از بخش های مختلف شبکه غذایی، توانایی بالایی در نشان دادن وضعیت آلودگی اکوسیستم را نیز دارا می باشند.

کلیدواژه ها

فلزات (سرب، کادمیوم)، تخم و پوسته، پرستو دریایی گونه سفید (Chlidonias hybrida)، آبکنار، تالاب انزلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.