ارزیابی اثرات زیست محیطی سدها (مطالعه موردی سد دویرج ایلام)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی و تخصصی پژوهش های محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: NCER01_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن جعفریان

کارشناس ارشد مهندسی عمران، مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر

حسن ترابی

دکترای سازه های آبی

چکیده

روش مورد استفاده در این مقاله ماتریس وتن و رائو می باشد. در این روش، ریز فعالیتهای پروژه سد دویرج به دو مرحله ساخت و بهره برداری تقسیم شده و اثر هر کدام از این ریز فعالیت ها در هر دو مرحله به صورت جداگانه بر روی پارامترهای زیست محیطی (زمین، آب، هوا، صدا، زیستگاههای گیاهی و جانوری، مسائل ا-قتصادی – اجتماعی، بهداشت و زیبایی منطقه) ارزیابی شده است. پارامترهای زیست محیطی نیز هر کدام به زیر بخش های مختلفی تقسیم شده است. اثر هر ریز فعالیت پروژه سد بر هر پارامتر زیست محیطی، یک خانه از ماتریس را به خود اختصاص می دهد و هر خانه خود به سه بخش تقسیم می شود. قسمت سمت چپ هر خانه به عدد مربوط به دامنه اثر با علامت مثبت یا منفی به معنای اثر مثبت یا منفی و قسمت پائین و سمت راست هر خانه به عدد مربوط به اهمیت اثر اختصاص می یابد. دامنه اثرات نشان دهنده درجه، وسعت و یا میزان تغییرات است. اما اهمیت اثر به قضاوت ا رزیاب بستگی دارد. اهمیت اثرات با توجه به اینکه برای کلیه اثرات مشترک می باشند، به صورت زیر تعریف شده است: اثر خیلی کم با نمره (1)، اثر کم با نمره (2)، اثر خیلی مهم با نمره (3)، اثر خیلی مهم با نمره (4)، اثر بسیار مهم با نمره (5). دامنه اثرات نیز در مورد اثر هر ریز فعالیت پروژه بر روی هر پارامتر زیست محیطی، به صورت جداگانه تعریف شده و برای اثرات مثبت و یا منفی با توجه به وسعت آنها نمره 1 و 2 یا 3 علامت (+) یا (-) درنظر گرفته شده است. نمره کل پروژه سد پس از جمع جبری نمرات مثبت و منفی بدست می آید.

کلیدواژه ها

زیست محیطی، وتن رائو، سد، ارزیابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.