تحلیل و ارزیابی سازه ای یک نمونه شناور تندرو (کاتاماران) و بهینه سازی تجربی آن
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس دانشجویی مهندسی مکانیک
- کد COI اختصاصی: ASCME07_022
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1242
نویسندگان
عضو هیئت علمی، دانشکده مکانیک و هوافضا، دانشگاه جامع امام حسین
پژوهشکده دریایی، دانشگاه جامع امام حسین )ع
دانشکده مکانیک و هوافضا، دانشگاه جامع امام حسین )ع
چکیده
با توجه به اینکه شناورهای تندرو تحت تنشهای بالایی قرارمیگیرند، بررسی سازهای آنها تحت بارگذاریهای مختلف از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. در مقاله حاضر یک نمونه شناور تندروکاتاماران با استفاده از نرمافزار دریایی میسترو 1 مدل شده و تحتبارگذاریهای مختلف موج دریا قرار داده شده است. مدلسازی شناور با استفاده از روش المان محدود صورت گرفته است. نحوه بارگذاریها و اعمال قیدها بر اساس استانداردهای معتبر دریایی نظیراستاندارد دی اِن وی و استاندارد اِی بی اس صورت گرفته و موجها بر اساس آنها مدل شدهاند. در مدلسازی هر حالت موج، نسبت اندازه شناور به طول موج، وقوع یا عدم وقوع تفرق موج و تئوریهایمربوط به نحوه برخورد آنها مورد بررسی قرار گرفته است. با رعایت موارد ذکر شده در استاندارد، کلیه بارهای هیدرواستاتیکی و دینامیکی برای شناور مورد نظر مدلسازی و به آن وارد شدند. پس ازمدلسازی و انجام تحلیلهای المان محدود و بررسی همگرایی مش، مشخص شد که شناور تندرو مورد نظر توان تحمل هرگونه بار ضربهای حاصل از برخورد با سطح آب )مانند اسلمینگ ( را دارد.همچنین بر اساس نتایج تحلیل حاصل از مدلسازی فورسهای مختلف موج، مشخص شد که این شناور در محدوده امواج تا فورس میتواند به صورت ایمن تردد کند. با افزایش ارتفاع موج، درمحدوده امواج با فورس ، شناور در بارگذاری دچار آسیب در قسمت میانی گردید. سپس مقاطع بحرانی شناور شناسایی شده و با افزایش ضخامت بخشهای بحرانی بدنه، شناور در مقابل امواج تا ارتفاع2 متر )در ناحیه امواج فورس ( مقاومسازی گردید.کلیدواژه ها
میسترو - شبیهسازی هیدرودینامیکی- آنالیز شناورمقالات مرتبط جدید
- نگاهی به نقش اقتصاد سیاسی ایران در مدیریت مصرف انرژی
- مقایسه روشهای نورتابی شیمیایی رادیکال *CH و *OH در استخراجپاسخ دینامیکی شعله جریان متقابل
- مطالعه عددی اثر تحریک جریان ورودی بر عملکرد یک انژکتور هممحور برشی تحت شرایط گذربحرانی
- مطالعه ساختار شعله متان هیدروژن در مشعل پیچشی سیدنی با استفاده از مدل احتراقی حجمی
- مطالعه تجربی اثر احتراق جریان چرخشی غیر پیش مخلوط بر پایداری، شدت تابش نور و دینامیک شعله پروپان - اکسیژن/هوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.