بررسی اثر غلظت بنتونیت درخواص رئولوژیکی گل حفاری
- سال انتشار: 1384
- محل انتشار: دهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران
- کد COI اختصاصی: NICEC10_377
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2663
نویسندگان
دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی سهند تبریز، شهر جدید سهند، پردیس
دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی سهند تبریز، شهر جدید سهند، پردیس
چکیده
سیالات حفاری ترکیباتی هستند که در تولید و خارج کردن تراشههای سنگها از چاه ضمن عملیات حفاری، جلوگیری از جریان سیالات سازند به چاه با اعمال فشار هیدرولیکی در برابر سازندهای زیرزمینی، خنک کردن مته حفاری و … بسیار موثر بوده و حائز اهمیت هستند . مطالعه خواص رئولوژیکی سیالات حفاری از اهمیت فراوانی برخوردار است ؛ زیرا با مطالعه این خواص میتوان خواص مطلوب مورد نیاز برای برای عملکرد بهینه حفاری را تعیین نمود . همچنین در صورت وجود یک مساله و عملکرد نامناسب سیال حفاری، با مطالعه رفتار رئولوژیکی سیال، میتوان برای تشخیص مشکل و رفع آن اقدام نمود . در این کار برای بررسی رفتار رئولوژیکی گل حفاری، از مدلهای مختلفی استفاده شده و نتایج آن با هم مقایسه شده است . مدلهای به کار رفته عبارتند از : مدل Casson ، مدل Sisko ، رابطه هذلولی تعمیم یافته و قانون توان . (Power-Law) همچنین یک رابطه جدید برای سیالاتی که دارای خاصیت shear-thinning هستند، ارائه شده و با روابط مذکور مقایسه شده است . مقایسه مقادیر محاسبه شده تنش برشی در برابر شدت برش ( منحنیهای جریان ) با کاربرد مدلهای مختلف نشان داد که نتایج به دست آمده از مدل جدید در مقایسه با مدلهای دیگر، تطابق بهتری با دادههای تجربی دارد و مدل جدید به خوبی میتواند رفتار رئولوژیکی سیالات shear-thinning و دارای تنش تسلیم را در محدوده وسیعی از شدت برش توصیف نماید . بنابراین میتوان از آن با دقت بالایی برای بررسی اثر غلظت بنتونیت بر تنش تسلیم و ویسکوزیته بینهایت در سیالات حفاری استفاده نمود . برای بررسی اثر غلظت بنتونیت بر خواص رئولوژیکی گل حفاری از دوغابهایی با غلظتهای متفاوت از بنتونیت استفاده شد . نتایج بدست آمده نشان داد که برای دوغابهای مورد استفاده، کاربرد بیش از 10 درصد از بنتونیت مناسب نمی باشد .کلیدواژه ها
خواص رئولوژیکی، گل حفاری، تنش برشی، شدت برش، ویسکوزیته بینهایت، تنش تسلیممقالات مرتبط جدید
- نگاهی به نقش اقتصاد سیاسی ایران در مدیریت مصرف انرژی
- مقایسه روشهای نورتابی شیمیایی رادیکال *CH و *OH در استخراجپاسخ دینامیکی شعله جریان متقابل
- مطالعه عددی اثر تحریک جریان ورودی بر عملکرد یک انژکتور هممحور برشی تحت شرایط گذربحرانی
- مطالعه ساختار شعله متان هیدروژن در مشعل پیچشی سیدنی با استفاده از مدل احتراقی حجمی
- مطالعه تجربی اثر احتراق جریان چرخشی غیر پیش مخلوط بر پایداری، شدت تابش نور و دینامیک شعله پروپان - اکسیژن/هوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.