بررسی تاثیر فصل بر مقادیرpH و بار میکروبی نمونه های شیرخام استان ایلام

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI21_1442
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1056
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا واقف

کارشناسی ارشد علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه

رزاق محمودی

استادیار گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تبریز

کیومرث امینی

استادیار گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، ساوه، ایران

حامد میر

کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی، مربی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم

چکیده

شیر منبعی ارزشمند از پروتئین، ویتامین و املاح است یه علت سرشار بودن از مواد مغذی و داشتن شرایط مناسب (pH، فعالیت آبی و دما)، محیط بسیار مناسبی جهت رشد و نمو انواع میکروارگانیسم ها می باشد. اطمینان از بهداشتی بودن این محصول مهم غذایی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. این پژوهش با هدف تعیین میزان بار میکروبی و pH در شیر خام استان ایلام انجام گرفت. از تعداد 9 واحد دامداری نیمه صنعتی، 4 واحد ایستگاه جمع آوری شیر در استان ایلام در 3 تکرار طی فصول بهار و تابستان سال 1391 به طور تصادفی تعداد 78 نمونه انتخاب و از لحاظ بار میکروبی و pH به ترتیب با روش استاندارد پلیت کانت آگار و pH متر مورد بررسی قرار گرفتند. از 78 نمونه شیر خام مورد بررسی در فصول بهار و تابستان 43 نمونه (55.12%) دارای بار میکروبی بالاتر از حد مجاز استاندارد بود و 35 نمونه (44.84%) در دامنه استاندارد ایران بود از 35 نمونه 10 نمونه دارای استاندارد درجه 2 و تعداد 25 نمونه داری استاندارد درجه 3 بودند). نتایج نشان می دهد که شمارش بار میکروبی در فصل تابستان بالاتر از فصل بهار است (p< 0.05) تأثیر فصل بر مقادیر pH نمونه های شیر جمع آوری شده دارای اختلاف آماری معنی داری بود (p< 0.05) به گونه ای که این مقادیر در فصل بهار بالاتر از فصل تابستان بوده است. نتایج نشان داد که آلودگی میکروبی شیر خام در فصل تابستان بالاتر از فصل بهار است ولی در مورد pH بلعکس می باشد. در این مطالعه با افزای دما، بارمیکروبی افزایش و pH کاهش یافته است. لذا آموزش دامداری در جهت رعایت اصول و موازین بهداشتی در مرال دوشش و حمل و نگهداری در فصل گرم ضروری است.

کلیدواژه ها

ایلام، بار میکروبی، pH

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.