تامین مالی پایدار پیش نیاز توسعه پایدار شهری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: همایش ملی مدیریت یکپارچه شهری و نقش آن در توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: RESEARCHH01_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شبانی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج دانشکده علوم انسانی، گروه مدیریت و حسابداری

چکیده

شهرها، به عنوان مراکز مبادلات تجاری و مرکز تحولات اجتماعی و تقسیم کار می باشند. در شهرها مناسبات تولیدی شکل های متفاوتی از فعالیت ها و ساماندهی اقتصادی را تکامل می بخشند. به بیان دیگر اقتصاد شهری در ارتباط تنگاتنگ با اقتصاد ملی است که این رابطه طی قرن بیستم و بیست و یکم از اهمیت و نقش بیشتری برخوردار گردیده است. با گسترش جمعیت شهرها، وسیع تر شدن ابعاد جغرافیایی آن، افزایش قابل ملاحظه در تقاضا برای خدمات شهری و کالاهای عمومی ایجاد می گردد، اما شهرداری ها معمولاً قادر به تامین منابع مالی لازم برای پاسخگویی به نیازها و تقاضاهای روزافزون شهروندان نیستند. نکته حائز اهمیت در بحث تامین مالی و اصلاح منابع مالی شهرداری ها، پایداری منابع مالی یا درآمدی است. بر اساس نظریه های اقتصادی منابع مالی یا درآمدهای پایدار شهری، باید از دو خصیصه تداوم پذیری و سالم یا مطلوب بودن برخوردار باشند. در مقاله حاضر و با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای و مرور مطالعات انجام شده در زمینه رابطه پایداری منابع مالی و توسعه پایدار شهری مشخص شد که در بیشتر کشورهای در حال توسعه از جمله ایران، سهم منابع مالی یا درآمدهای ناپایدار قابل ملاحظه است. دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارد که از جمله می توان به کاهش کمک های دولت مرکزی ، حرکت به سوی خوداتکایی شهرداری ها ، ضعف بنیه نهادها و تشکل های مالی ، عدم وجود سازمان ها و تشکل های خصوصی علاقه مند به تولید و ارائه کالاها و خدمات عمومی و شهری ، عدم وجود مشارکت مردمی ، ضعف مدیریت شهرداری ها در دریافت عوارض نوسازی و مالیات بر مستغلات و زمین های شهری ، ناکارآمدبودن قوانین و مقررات شهرداری ها و سهل الوصول بودن عوارض ساختمانی و جرائم اشاره نمود. در صورت اتکای شهرداری ها به درآمدهای ناپایدار دور از انتظار نیست که در بلندمدت شهرها با معضلات بسیاری در زمینه های فضای شهری، محیط زیست شهری و ارائه خدمات و کالاهای عمومی شهری روبرو گردد. مهمترین مولفه برای شهرداری ها این است که با یک برنامه ریزی منسجم و در چهارچوب نقشه جامع شهر و پیش بینی گسترش تقاضاهای شهری به سوی کسب ترکیب مجموعه ای از درآمدهای پایدار حرکت نماید. یافته های این مطالعه نشان می دهد که راهکارهای اجرایی در این زمینه عبارتند از: ایجاد درآمدهای جدید پایدار ، افزایش قابلیت منابع مالی شهرداری ها از طریق وضع عوارض ، تامین بخشی از منابع مالی شهرداری ها با استفاده از استقراض ، افزایش مشارکت بخش خصوصی ، حرکت نظام درآمدی شهرداری ها به سوی فروش خدمات ، به منظور برخورداری از درآمدهای پایدار ضروری است که ابتدا ماهیت و نحوه شکل گیری اقلام درآمدی تعریف و سپس آنها را با ملاک های پایداری سنجید و استفاده از بازاریابی شهری در شهرداری ها .

کلیدواژه ها

تامین مالی پایدار، توسعه پایدار، مدیریت شهری، منابع مالی شهرداری ها، بازاریابی شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.