بهره مندی از شاخص تنوع زیستی در شناسایی کانونهای آلودگی رودخانه شهرستان کوثر توسطGIS

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی حفاظت وبرنامه ریزی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NATURE02_354
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 633
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساسان شمس نجاتی

کارشناس ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین و کارشناس محیط زیست اداره کل محیط زیست اردبیل

مهدی کسائی کیوی

کارشناس محیط زیست اداره کل محیط زیست اردبیل

علی عزیزپور

کارشناس محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل

چکیده

تنوع گونه ای در بر گیرنده طیف وسیع از گونه های حساس و مقاوم به شرایط محیط است. به نقش و تاثیر منابع آلاینده بر کاهش تنوع زیستی در منابع مختلف اشاره گردیده است. در این خصوص ایده بررسی محدوده های آلوده رودخانه شهرستان کوثر از استاناردبیل با بررسی حدود معنی دار آماری پهنه های با درجات مختلف تنوع گونه ای ماهی و کفزیان مد نظر قرار گرفت. ایستگاههای نمونه برداری به تعداد 17 محل در نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی در امتداد رودخانه با فواصل 2950.5 متر به نحوی تعیین گردید که کل امتداد 50.160 کیلومتر رودخانه در محدوده حوزه آبریز شهرستان و منابع آلاینده شامل فاضلاب روستایی و شهریو منابع برداشت شن و ماسه و صنایع مستقر در محدوده را پوشش دهد. کل پهنه عرصه آبی رودخانه در قالب شبکه با ابعاد 20 متر تبدیل و با قابلیتهای درونیابی مقادیر ایستگاهها که که توسط شاخص تنوع گونه ای سیمپسون محاسبه گردیده بود به منظور ایجاد قابلیت تحلیل در نرم افزارexcel و فرمول ریاضی شاخص سیمپسون و آزمون مربع کای در 9 طبقه محاسبه گردید . نتایج بیانگر تفاوت معنی دار در سطح 0.05 با رد فرض صفر در مساحتهای عرصه با تنوع گونه ای متفاوت گونه های ماهی و کفزیان عمده بود که با درجات متفاوت از منابع آلاینده و منابع آب بهبود دهنده کیفیت رودخانه تحت تاثیر قرار گرفته بودند. نتایج ب ه منظور اتخاذ تدابیر مدیریتی کنترل کیفی منابع آلاینده آب در اختیار مرجع استانی قرار گرفت

کلیدواژه ها

منابع آلاینده ، تنوع زیستی ، تنوع گونه ای سیمپسون ، سیستم اطلاعات جغرافیایی ، شهرستان کوثر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.