بررسی اثرات زیست محیطی ناشی برداشت شن و ماسه بستر رودخانه بر ماهیها وپیامدهای ناشی از آن بر اکوسیستم رودخانه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی حفاظت وبرنامه ریزی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NATURE02_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره هاشمیان

دانشجوی کارشناسی ارشد بومشناسی آبزیان شیلاتی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

عبدالمجید حاجی مرادلو

هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

برداشت شن و ماسه از بستر رودخانهها، از نظر فعالیتهای اقتصادی و توسعه جغرافیایی نقش به ظاهر مناسبی دارد؛ اما بهره- برداریهای غیر اصولی از بستر رودخانهها، باعث بروز پیامدها و عوارض منفی میشود که از جمله آن میتوان به تغییر عرض و ارتفاعرودخانه، از بین رفتن تأسیسات آبی و پلها، خطر جاری شدن سیل و انقراض نسل موجودات آبزی اشاره کرد. ارگانیسمهای رودخانه،یکی از مهمترین منابع غذایی برای زیستکنندگان آن است و بخش مهمی از شبکههای غذایی این اکوسیستمها، در کف بستر آن قرار دارند و کفزی نامیده میشوند. بستر رودخانه، در حقیقت یک انکوباتور فعال برای زادآوری تولیدمثل ماهیان و سایرگونههای ارزشمندآبزی، محسوب میشود و تخریب آن نیز تاثیر مستقیم بر زادآوری و بقای نسل ماهیان دارد. ذخایر بسیاری از گونههای ارزشمند ماهیان رودخانهای رودکوچ، از جمله ماهیان خاویاری، به شکل مأیوس کنندهای در حال تنزل و کاهش است و هنگامی که بسترهای تخمریزی این ماهیان، به دلیل برداشتهای غیراصولی از کف بستر رودخانه و برهم خوردن نیم رخ طبیعی آنها تخریب میشود، تخمریزی در مکانهای نامناسبی انجام میشود که ضریب بازگشت آنها بسیار پائین است. واحدهای برداشت شن و ماسه، علاوه بر تخریب بسترتخمریزی ماهیان موجب گل آلود شدن آب و نرسیدن اکسیژن به تخمها و لاروهای جانوران آبزی میشود؛ بنابراین یکی از مهمتریندغدغههایی که در دو دهه اخیر کانونهای طرفدار محیطزیست، را به خود وا داشته است، وضعیت رودخانههاست که کانونهای مولد اکوسیستمهای آبی و جایگاه باروری بسیاری از جانوران آبزی هستند؛ در نتیجه در این مقاله به توضیح درباره اثرات ناشی از برداشتشن و ماسه بستر رودخانه بر ماهیها و ارزیابی برخی از پیامدهای ناشی از برداشت، پرداخته شده است

کلیدواژه ها

اثرات زیستمحیطی، برداشت شن و ماسه، اکوسیستم رودخانه، ماهیها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.