الگوی‌های فضایی سکونت در لبه شهری بایدها و نبایدها

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی شهرسازی و معماری در گذر زمان
  • کد COI اختصاصی: UOT01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نواب میرزایی

مسئول فنی موسسه پردیس ملی معماری و شهرسازی

شیما شصتی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رباط کریم

چکیده

افزایش روزافزون شهرنشینی و بدنبال آن افزایش جمعیت، منجر به گسترش فیزیکی شهرها شده است. لبه‌های شهری به عنوان یکی از نقاط کم مسئله بدلیل عدم وجود بافت کالبدی و اجتماعی همواره مورد توجه و گاه تعرض توسعه شهری بوده و هست. در بسیاری موارد لبه شهری تا زمانی که به بخشی از شهر تبدیل نشده، از نازل‌ترین کیفیات برخوردار است. عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی- مدیریتی و ترکیب آنها، موجب ایجاد الگوهای فضایی متفاوتی در لبه شهر شده است. این مقاله با طبقه‌بندی توسعه لبه شهر به دو رویه تدریجی و جامع (یکباره)، به بررسی و مطالعه الگوهای فضایی سکونت در لبه شهر، شناسایی کاراکترها و عناصر اصلی فضایی سازنده آنها می‌پردازد و با بکارگیری دو مفهوم توسعه حمل‌ونقل‌گرا و دهکده‌های شهری ، لبه شهری را نقد و الزامات آن را پیشنهاد می‌کند. هدف، ایجاد لبه شهر به عنوان بخشی از شهر در انطباق با بستر طبیعی آن است. در این زمینه از مطالعات کتابخانه‌ای و میدانی در شهرهای تهران، بندرعباس، اراک و قدس استفاده شده است. نتایج این مقاله نشان می‌دهد که لبه شهری مکانی فراموش شده، اما پراهمیت بوده و با تمرکز بر پنج محور شبکه دسترسی ، قطعه‌بندی ، کاربری و خدمات ، فضای همگانی و بستر طبیعی و محیط زیست ، می‎توان الگوهای فضایی مناسبی خلق کرد و در این زمینه الزامات طراحی ارائه می‌کند.

کلیدواژه ها

الگوی فضایی، سکونت، لبه شهری، توسعه حمل‌ونقل‌گرا، دهکده‌های شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.