بررسی درجه حرارتهای بحرانی از لحظ سرمازدگی در مراحل مختلف گلدهی درختان میوه مناطق معتدله

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: همایش علمی کاربردی راههای مقابله با سرمازدگی
  • کد COI اختصاصی: SCFDC01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2858
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود حسین نیا

دفتر امور میوه های سردسیری و خشک معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورز

علیرضا راحمی

دفتر امور میوه های سردسیری و خشک معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورز

جعفر شهامتی فرد

دفتر امور میوه های سردسیری و خشک معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورز

چکیده

سرمازدگی پدیده ای است که درجه حرارتهای پایین سبب ایجاد خسارت و یا از بین رفتن اندامهای گیاهی می شود. این عارضه در درختان میوه در فصل زمستان و یا اوایل بهار حادث می شود و هر ساله خسارتهای زیادی بر جای می گذارد. بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی 82-81 سطح کل باغهای کشور 2369632 هکتار بوده است. و از این سطح حدود 13756495 تن محصول تولید شده است. د رسال 1384 سطح حسارت دیده ناشی از سرمازدگی دیررس بهاره در درختان میوه حدود 569320 هکتار یعنی حدود 25 درصد از باغات کشور بوده است و در نتیجه به خسارت 1077170 تن میوه انجامیده که ارزش ریالی آن حدود 8450 میلیارد ریال برآورد شده است . در این مقاله با بررسی منابع موجود سعی شده است تا اعداد و ارقام مربوط به درجه حرارتهای بحرانی از لحاظ سرمازدگی برای گونه های مختلف درختان میوه مناطق معتدله که درمقابل سرمای دیررس بهاره حساس هستند، به نحوی ارائه گردند که قابل توصیه بوده و برای کشاورزا مفید فایده و قابل بهره برداری باشد. لازم به توضیح است که اعداد ذکر شده در جدول بصورت تقریبی می باشند. بدیهی است که درجه حرارتهای بحرانی برای سرمازدگی تحت تاثیر عواملی نظیر میزان رطوبت نسبی هوا، میزان قند و عناصر غذایی ذخیره شده در گیاه، نوع رقم، طول مدت سرما و غیر و تا حدودی متفاوت خواهد بود. توضیح اینکه صدمه 10% به معنی صدمه دیدن 10% از اندامهای زایشی (جوانه های گل) و صدمه 90% به معنی صدمه دیدن 90% از آنها می باشد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.