بررسی کاهش انتشار گاز گلخانه ای دی اکسید کربن به روش جذب واکنشی در حلال های شیمیایی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی محیط زیست، انرژی و صنعت پاک
  • کد COI اختصاصی: EECICO01_234
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3086
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه نوروزبهاری

دانشجوی دکتری مهندسی شیمی، دانشگاه علم و صنعت ایران

شاهرخ شاه حسینی

احد قائمی

چکیده

افزایش انتشار گازهای گلخانه ای به اتمسفر، به ویژه دی اکسید کربن که بیشترین درصد این گازها را به خود اختصاص می دهد و مشکلات زیست محیطی به وجود آمده، منجر به نگرانی های بسیاری شده است. منابع گوناگونی مانند صنایع مختلف شیمیایی، شیرین سازی گاز طبیعی، نیروگاه های با سوخت فسیلی و غیره، باعث انتشار دی اکسید کربن می شوند؛ در این میان، نیروگاه های با سوخت فسیلی، بیشترین میزان انتشار را به خود اختصاص می دهند. در نتیجه، به منظور کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن به اتمسفر، روش های مختلفی، مانند جذب در حلال های فیزیکی و شیمیایی، جذب سطحی، جداسازی به کمک فرآیندهای غشایی و همچنین روش های بیولوژیکی پیشنهاد شده اند. انتخاب هر روش به عوامل مختلفی مانند شرایط گاز ورودی، میزان خلوص مورد نظر و ملاحظات اقتصادی وابسته است. به دلیل پایین بودن فشار جزئی دی اکسید کربن در گاز دودکش نیروگاه ها، که معمولاً در فشار اتمسفری است، تاکنون تنها جذب واکنشی دی اکسید کربن در حلال های شیمیایی از لحاظ صنعتی توجیه فنی و اقتصادی یافته و بالاترین بازده را دارد؛ در این روش، از واکنش بین دی اکسید کربن و حلال های شیمیایی به منظور بالا بردن سرعت و ظرفیت جذب، استفاده می شود؛ بدین منظور، گستره وسیعی از حلال های شیمیایی، به ویژه محلول آبی آلکانول آمین های نوع اول، نوع دوم و نیز مخلوط نوع سوم و انواع دیگر به کار رفته است. در این مقاله، فرآیند جذب واکنشی دی اکسید کربن، مزایا و معایب آن، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

گاز گلخانه ای، دی اکسید کربن، جذب واکنشی، حلال شیمیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.