تدوین چارچوب مفهومی عوامل موثر در توسعه حرفه ای معلمین تربیت بدنی با تاکید بر توانمندسازی روان شناختی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش در ورزش تربیتی، دوره: 12، شماره: 37
  • کد COI اختصاصی: JR_RES-12-37_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 17
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه حقدار ساحلی

دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، دانشگاه غیرانتفاعی ایوانکی، سمنان، ایران

شهرام نظری

استادیار آموزش تربیت بدنی، دانشگاه فرهنگیان، پردیس شهید چمران، تهران، ایران

رسول نوروزی سید حسینی

دانشیار مدیریت ورزشی، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

هدف تحقیق حاضر، طراحی و تبیین مدلی مکانیسمی برای ارتقای توانمندسازی روان شناختی معلمان تربیت بدنی بود. این تحقیق با ماهیت اکتشافی، رویکرد کاربردی و روش کیفی انجام شد. جمع آوری داده های پژوهش از طریق روش نمونه گیری هدفمند و معیارمحور با متخصصان دارای تحصیلات دانشگاهی در حوزه های تربیت بدنی و علوم ورزشی و همچنین معلمان، متخصصان، کارشناسان و مدیران اجرایی حوزه آموزش تربیت بدنی مصاحبه هایی عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل مضمونی استفاده شد. پس از اینکه تمام داده ها کدگذاری شد، فرایند مرتب سازی و دسته بندی کدها شروع شد که طی آن ۱۱ مضمون فرعی شناسایی ش که در قالب چهار مضمون اصلی دسته بندی شد. یکی از مضامین اصلی، ماهیت توانمندسازی روان شناختی معلمان تربیت بدنی است که شامل چهار مضمون فرعی خودکارآمدی، حس شایستگی، تاثیرگذاری، و معنی داری است. مضمون اصلی دیگر عوامل بنیادین توانمندساز معلمان تربیت بدنی است که دربرگیرنده دو مضمون خصیصه های معلم تربیت بدنی و خصیصه های سازمان است. مضمون اصلی بعدی، عوامل تسهیل کننده توانمندسازی است که شامل سه مضمون فرعی است: فضای توسعه حرفه ای، تخصیص منابع و تسهیلات، و امور اجرایی و مدیریت مدرسه. مضمون اصلی آخر، پیامدهای توانمندسازی روان شناختی معلمان تربیت بدنی است که دارای دو مضمون فرعی بهزیستی معلم تربیت بدنی و اثربخشی تدریس است. براساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که ارتقای توانمندسازی روان شناختی معلمان تربیت بدنی نیازمند لحاظ کردن عوامل بنیادین، تسهیلگر و طی کردن فرایندهای گام به گام است. اگر هریک از این موارد به تنهایی لحاظ شود، توانمندسازی روان شناختی نمی تواند به طور موثری به توسعه حرفه ای معلمان تربیت بدنی منجر شود.

کلیدواژه ها

توانمندسازی، حس شایستگی، اثربخشی تدریس، بهزیستی، معلمان تربیت&zwnj, بدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.