تحلیل حقوق خوانده در مراحل مختلف دادرسی کیفری با تاکید بر نظام تعزیرات

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: چهارمین همایش بین المللی وکالت، حقوق و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: RIGHTSCONF04_170
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 21
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن کاویانی چراتی

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته جزاءو جرم شناسی ،دانشگاه پیام نور،واحد دامغان ،دمغان ایرن

چکیده

در نظام عدالت کیفری، رعایت حقوق خوانده به عنوان یکی از ارکان دادرسی عادلانه از اهمیت بنیادین برخوردار است. این حقوق در مراحل مختلف دادرسی اعم از تحقیقات مقدماتی، رسیدگی بدوی، تجدیدنظر و اجرای حکم تعریف می شوند. با وجود پیش بینی اصول دادرسی منصفانه در قوانین کیفری ایران، در ساختار سازمان تعزیرات حکومتی به دلیل ماهیت شبه قضایی این نهاد، برخی از این حقوق با چالش هایی روبه روست. تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع حقوقی، قوانین و آیین نامه های داخلی و اسناد بین المللی، به بررسی تطبیقی حقوق خوانده در دادرسی کیفری در دو حوزه دادگاه های کیفری و تعزیرات حکومتی می پردازد.سوال اصلی پژوهش آن است که آیا نظام تعزیرات حکومتی توانسته است از منظر حقوقی، تضمینات مشابه دادرسی کیفری رسمی برای خوانده فراهم آورد؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که در حوزه هایی چون حق دسترسی به وکیل، حق سکوت، حق اطلاع از محتویات پرونده، علنی بودن دادرسی و تجدیدنظرخواهی، عملکرد سازمان تعزیرات با کاستی های جدی مواجه است. این امر به تضعیف اصل برائت و نابرابری حقوق دفاعی متهمان در دو نظام انجامیده است. در پایان، پیشنهاد شده است که اصلاح ساختار تعزیرات، تقویت ضمانت های حقوقی و تسری اصول آیین دادرسی کیفری به این نهاد ضروری است.

کلیدواژه ها

دادررسی کیفری ،حقوق خوانده ،تعزیرات حکومتی ،حق دسترسی به وکیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.