بررسی تاثیر آموزش مهارت های «مدیریت اضطراب و استرس» در بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی

  • سال انتشار: 1404
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی ایده های کاربردی در علوم تربیتی، روانشناسی و مطالعات فرهنگی
  • کد COI اختصاصی: EPCS04_1873
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 14
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه وثوقی فر

آموزگار ابتدایی

الهام رضایی

آموزگار ابتدایی

فاطمه صفایی پور

آموزگار ابتدایی

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های «مدیریت اضطراب و استرس» در بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی است. با توجه به اهمیت نقش خانواده در فرآیند آموزش و تربیت، این پژوهش بر آن است تا با تمرکز بر آموزش مهارت های کنترل استرس به والدین، تاثیر این آموزش ها را بر پیشرفت تحصیلی فرزندانشان بررسی نماید. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه والدین و دانش آموزان کلاس ششم ابتدایی یکی از مدارس ناحیه ۲ شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بود. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای انجام شد و ۳۰ نفر از والدین (۱۵ نفر گروه آزمایش و ۱۵ نفر گروه کنترل) انتخاب شدند. گروه آزمایش طی ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای تحت آموزش مهارت های مدیریت استرس خانواده قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، آزمون عملکرد تحصیلی دانش آموزان و پرسشنامه استرس والدین (Abidin, ۱۹۹۵) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که آموزش مهارت های مدیریت استرس خانواده به طور معناداری موجب کاهش استرس والدین و در نتیجه بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان شده است (p< ۰.۰۵). نتایج حاکی از آن است که مداخلات آموزشی مبتنی بر خانواده می تواند عاملی کلیدی در ارتقاء سطح تحصیلی دانش آموزان باشد و توجه به بهزیستی روانی والدین می تواند نقش موثری در پیشرفت تحصیلی فرزندان ایفا کند. پیشنهاد می شود سیاست گذاران آموزشی برنامه های مداخله ای برای آموزش مهارت های روان شناختی به والدین طراحی و اجرا نمایند.

کلیدواژه ها

آموزش خانواده، مدیریت استرس، عملکرد تحصیلی، دانش آموز ابتدایی، سلامت روان والدین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.