سیر عطار پژوهی از منظر تاریخی و موضوعی در حوزه مقالات ( ۱۳۰۰ -۱۳۹۴)
- سال انتشار: 1404
- محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات ایرانی، دوره: 24، شماره: 47
- کد COI اختصاصی: JR_JISUK-24-47_016
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 38
نویسندگان
دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد، مدرس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شهید باهنر کرمان
دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
قابلیت های هنری و زبانی و اشتمال بر مباحث فکری و معرفتی گوناگون در آثار عطار نیشابوری سبب نگارش مقاله های متعدد درباره آثار، اشعار و زندگی وی شده است. در این مقاله، پژوهش های عطارشناسی در حوزه مقالات از سال ۱۳۰۰ تا پایان سال ۱۳۹۴ (شامل ۳۷۵ مقاله) بررسی شده است. این پژوهش علاوه بر بررسی رویکردهای مربوط به عطار و آثار وی در مقالات به پیدا کردن و نشان دادن موضوعاتی که پژوهشگران کمتر به آن توجه کرده اند با هدف پیشگیری از دوباره کاری و انجام کارهای موازی صورت پذیرفته است. روش تحقیق در این رساله توصیفی – تحلیلی است. مقالات در سه مولفه سیر تاریخی، رویکرد پژوهشگران به آثار مختلف عطار نیشابوری و محورهای موضوعی به بحث گذاشته شده است.حاصل پژوهش نشان دهنده رشد عطارپژوهی از اواخر دهه هشتاد و نود است. از میان آثار عطار منطق الطیر به دلیل پختگی در محتوا و ساختار، کثرت و تنوع مضمونی کلام و همچنین تدریس در دانشگاه، با ۱۵۹ مقاله (۴۲.۴ %) در صدر قرار دارد. سپس به ترتیب الهی نامه، مصیبت نامه، تذکره الاولیا، دیوان غزلیات، آثار منسوب به عطار( پند نامه، فتوت نامه و...، مختارنامه( رباعیات) در رده های بعد قرار دارند. از لحاظ محتوایی موضوعات به شش حوزه تقسیم بندی شدند که به ترتیب بسامد آماری عبارتند از: مقالات مقایسه ای و تطبیقی، مقالات نکته یاب، مقالات نظریه محور، مقالات مربوط به شناسایی و بررسی آثار عطار، مقالات نسخه شناسی و مقالات زندگی نامه ای.کلیدواژه ها
آثار فریدالدین عطار نیشابوری, مقاله شناسی, سیر تاریخی, بررسی موضوعیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.