چگونه توانستم با استفاده از تقویت اجتماعی،انگیزه دانش آموزان را نسبت به یادگیری درس افزایش دهم؟

  • سال انتشار: 1404
  • محل انتشار: دومین همایش ملی علوم انسانی با رویکرد نوین و اولین همایش بین المللی پژوهشی فرهنگیان نوین
  • کد COI اختصاصی: HCWNT02_357
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا ابراهیم زاده

مدرس دانشگاه فرهنگیان شهید مقصودی همدان

امیرمحمد جانجان

شاغل در آموزش و پرورش ملایر

دانیال روستائی

شاغل در آموزش و پرورش سامن

عباس خادمی حمید

شاغل در آموزش و پرورش اسدآباد

چکیده

این اقدام پژوهی با هدف افزایش انگیزه دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی از طریق سیستم پاداش غیرمادی انجام شد. در وضعیت موجود، تنها ۴۰ درصد از دانش آموزان به طور منظم در فعالیت های کلاسی مشارکت داشتند و تکالیف خود را انجام می دادند. همچنین، نظرسنجی ها نشان دهنده بی انگیزگی و خستگی آن ها در فرآیند یادگیری بود. با توجه به تاثیر منفی کاهش انگیزه بر عملکرد تحصیلی و اعتماد به نفس دانش آموزان، این پژوهش به دنبال یافتن راه حلی موثر برای این مسئله بود.پس از تجزیه و تحلیل شواهد اولیه با استفاده از نمودار استخوان ماهی، علل کاهش انگیزه در سه دسته فردی، آموزشی و محیطی شناسایی شد. راه کارهای انتخابی شامل اعطای نشان های افتخار به دانش آموزان فعال و ایجاد تابلوی افتخارات برای نمایش کارهای برتر بود. این راه کارها طی سه ماه اجرا شد و نتایج آن با ابزارهایی مانند مشاهده، مصاحبه و بررسی تکالیف ارزیابی گردید.یافته ها نشان داد که پس از اجرای سیستم پاداش غیرمادی، میزان انجام تکالیف به موقع از ۴۰ درصد به ۷۵ درصد و مشارکت در فعالیت های گروهی از ۳۰ درصد به ۶۵ درصد افزایش یافت. همچنین، روحیه همکاری و رقابت سالم در کلاس تقویت شد. این نتایج موید تاثیر مثبت پاداش های غیرمادی بر انگیزه دانش آموزان بود.از محدودیت های پژوهش می توان به زمان محدود اجرا و نیاز به مشارکت بیشتر اولیا اشاره کرد. پیشنهاد می شود این سیستم در سایر پایه های تحصیلی نیز به کار گرفته شود و کارگاه های آموزشی برای معلمان در این زمینه برگزار گردد. این پژوهش می تواند به عنوان الگویی موثر برای معلمان در جهت بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تقویت اجتماعی،انگیزه دانش آموزان،سیستم پاداش غیرمادی،اقدام پژوهی،مشارکت کلاسی،تابلوی افتخارات،نشان های افتخار،یادگیری،رقابت سالم،همکاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.