بازخوانی کارکردهای اجماع مدرکی در استنباط فقهی

  • سال انتشار: 1404
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی علوم انسانی، حقوق، مطالعات اجتماعی و روانشناسی
  • کد COI اختصاصی: HLSPCONF10_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد حیدری

چکیده

مسئله عدم اعتبار اجماع مدرکی در مباحث اصولی معاصر، یکی از موضوعات پرچالش و مورد بحث است. برخی فقهاء بر این باورند که صرف مدرکی بودن یا احتمال مدرکی بودن اجماع به طور کامل دلالت بر بی اعتباری آن دارد، اما تحلیل های انجام شده در این زمینه نشان می دهد که اجماع، حتی اگر از حیث مدرکی بودن فاقد اعتبار باشد، همچنان از کارکردهای ارزشمندی برخوردار است که نباید از آن غفلت کرد. از جمله این کارکردها می توان به جبران ضعف سند یا دلالت در روایات اشاره کرد. در بسیاری از موارد، اجماع می تواند به عنوان یک معیار قوی برای ترجیح یک روایت بر روایت دیگر به کار رود. همچنین در صورت ضعف در سند یا دلالت، اجماع می تواند به عنوان یک عامل تقویت کننده، به وضوح و دقت استنباط احکام شرعی کمک کند. بنابراین، نمی توان به سادگی اجماع مدرکی را به دلایل صرف مدرکی بودن رد کرد و لازم است از ظرفیت های آن در تحلیل و استنباط مسائل فقهی استفاده کرد. این مقاله تلاش دارد تا ضمن بررسی مبانی اصولی در زمینه اجماع مدرکی، به کارکردهای مختلف آن در فقه و اصول پرداخته و اهمیت آن در استنباط احکام شرعی را مورد تاکید قرار دهد.

کلیدواژه ها

استنباط حکم شرعی, حجیت اجماع, اجماع مدرکی, سند حدیث, دلالت حدیث

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.