مقایسه جایگاه هستی شناختی و ارزش شناختی زن در قرآن، کتاب مقدس و آثار فلسفی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی پیشروان تعلیم و تربیت
  • کد COI اختصاصی: EDULEADCONF01_1192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه صفی پور

فرهنگی آموزش و پرورش

چکیده

جایگاه زن در نظام آفرینش و چگونگی ارزش گذاری او از دیرباز دست مایه مباحث الهیاتی، فلسفی و اجتماعی بوده است. در سنت های دینی یکتاپرستانه همچون اسلام و مسیحیت، تعاریف و تفسیرهای گوناگونی از مقام زن ارائه شده که گاه موجب بروز برداشت های متفاوتی در جوامع گوناگون شده است. قرآن کریم، زن و مرد را از نظر گوهر صدور، مکمل یکدیگر معرفی می کند و کرامت ذاتی همه انسان ها را مورد تاکید قرار می دهد. کتاب مقدس نیز زن را در جایگاهی همپای مرد معرفی می کند، هرچند تفسیرهای تاریخی و فرهنگ زمانه می تواند تلاش در تبیین مرزهای گوناگون نقش زن داشته باشد. در آثار فلسفی، رویکردها بسته به نوع مکتب و شرایط اجتماعی فیلسوفان متفاوت است؛ بعضی فیلسوفان با رویکردی فطرت گرا، تمایزات زن و مرد را طبیعی و مسلم می دانند و برخی دیگر این تمایزات را ناشی از قراردادهای اجتماعی و فرهنگی برمی شمارند و بر برابری حقوقی و ارزشی تاکید می ورزند. در پژوهش حاضر، با تکیه بر اسناد و متون معتبر، کوشش می شود تا پس از تبیین دیدگاه های کلیدی قرآن و کتاب مقدس درباره زن، آراء مهمترین فیلسوفان درباره هستی شناسی و ارزش شناسی زن مقایسه شود. این مقاله تلاش دارد ضمن بررسی انتقادی دیدگاه های گوناگون، به درک جامعی از مقام زن در نگاهی توحیدی و فلسفی دست یابد و راهکارهایی را برای تقویت گفتمان کرامت و عدالت جنسیتی پیش رو نهد.واژگان کلیدی: زن، قرآن کریم، کتاب مقدس، فلسفه، هستی شناسی، ارزش شناسی، عدالت جنسیتی

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.