احکام مالی غایب مفقودالاثر و آثار آن و نقش امین در حفظ اموال با تاکید بر رویه قضایی

  • سال انتشار: 1404
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMIRL-5-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا مشهدالکویه

کارشناسی ارشد حقوق خصوصی، غیرانتفاعی الزهرا، قم، ایران.

چکیده

در خصوص اموال غایب مفقودالاثر، چنانچه تکلیفی از سوی غایب معین نشده باشد و یا افراد ذی نفع قبل از صدور حکم قطعی موت فرضی، درخواست تصرف در دارایی غایب را از دادگاه نموده باشند، محکمه ضمن مشخص نمودن فردی به عنوان امین و دریافت تضمینات لازم، کلیه دارایی های غایب را به تصرف موقت آن ها درمی آورد. علاوه بر این، در مورد درخواست صدور حکم موت فرضی نیز پس از درخواست وراث و یا افراد ذی نفع، دادگاه پس از گذشت یک سال از تاریخ نشر آخرین آگهی و اطمینان از عدم حیات غایب، اقدام به صدور حکم موت فرضی می نماید که پس از صدور حکم مذبور، کلیه اموال غایب به تصرف قطعی ورثه درمی آید و از این پس، ورثه مالک اموال مزبور شناخته خواهند شد و می توانند هر نوع تصرفی در اموال مذکور داشته باشند. ضمنا پس از قطعیت حکم موت فرضی غایب مفقودالاثر، کلیه تضمیناتی که از امین و یا ورثه گرفته شده است، به طور کامل مرتفع خواهد شد. رویه قضایی در خصوص اموال غایب مفقودالاثر، بعد از اینکه مفقودالاثر بودن غایب محرز شد، برای حفظ و اداره اموالش، امینی به وسیله دادگاه تعیین خواهد شد. نوشتار پیش رو در پی پاسخگویی به این سوالات است که چه احکامی بر اموال غایب مفقودالاثر حاکم است و نقش امین در حفظ این اموال چیست؟ درنهایت، رویه قضایی در این ارتباط چگونه است؟ به نظر می رسد با توجه به اهمیت اموال غایب، قانون گذار حساسیت خاصی در این باره نشان داده و سعی در حفظ اموال داشته که یکی از راه های آن، نصب امین است. این حساسیت ها در رویه قضایی نیز مشخص است. مقاله، این مسئله مهم را با استفاده از منابع کتابخانه ای و به صورت توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار داده است.

کلیدواژه ها

غایب مفقودالاثر، موت فرضی، امین، حقوق مالی غایب، رویه قضایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.