اولویت بندی صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی دانشگاه فرهنگیان با روش تاپسیس فازی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله آموزش و توسعه منابع انسانی، دوره: 9، شماره: 34
- کد COI اختصاصی: JR_ISTD-9-34_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 32
نویسندگان
گروه آموزش ریاضی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
گروه آموزش ریاضی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران
چکیده
انتخاب اساتید ریاضی در دانشگاه ها مسئله مهمی است و استادان از ارکان اصلی دانشگاه ها هستند و ارتقا کیفیت عملکرد آن ها، منجر به ارتقای کیفیت رشته ریاضی دانشگاه ها می شود. از فرایندهایی که به منظور این ارتقا کیفیت انجام می شود، ارزیابی و توسعه صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی است. هدف از اجرای این تحقیق اولویت بندی صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی دانشگاه های فرهنگیان کشور از طریق تاپسیس فازی است. تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت و روش، تلفیقی از روش های تحلیل محتوای اسنادی، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق با توجه به استفاده از تکنیک دلفی، در بخش شناسایی مولفه ها شامل ۱۲ نفر از خبرگان با تجربه ای است که در زمینه ریاضی فعال می باشند انتخاب گردید. متدولوژی این تحقیق بدین گونه است که در ابتدا با انجام مطالعه بر روی ادبیات موضوعی و پژوهش های مرتبط پیشین، ۸۰ مولفه برای صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی فهرست گردید، که پس از تهیه پرسشنامه و تکمیل کردن آن توسط خبرگان با استفاده از تکنیک دلفی به چهار مولفه و ۱۳ زیرمولفه تلخیص شدند که این چهار مولفه به صورت صلاحیت دانش حرفه ای (با سه مشخصه)، صلاحیت توانایی حرفه ای (با سه مشخصه)، صلاحیت مهارت حرفه ای (با چهار مشخصه) و صلاحیت ویژگی حرفه ای (با سه مشخصه) دسته بندی شدند. برای بررسی روایی محتوایی، پرسش نامه طراحی شده در اختیار اعضای خبرگان قرار گرفت و بر اساس نظرات اعلام شده، شاخص روایی محتوایی(CVI=۰/۹۰) و نسبت روایی محتوایی (CVR=۰/۸۷) محاسبه گردید. پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ ۸۹/۰ تعیین شد. در مرحله دوم برای رتبه بندی صلاحیت های انتخاب شده تعداد پنج نفر از اساتید ریاضی دانشگاه فرهنگیان هرمزگان (پردیس های شهید بهشتی و فاطمه الزهرا هرمزگان) به صورت هدفمند انتخاب شدند که میزان اهمیت هرکدام از شاخص ها را در یک پرسشنامه طراحی شده تعیین نموده اند و سپس اطلاعات با استفاده از روش تاپسیس فازی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بر اساس یافته ها صلاحیت دانش حرفه ای ، توانایی حرفه ای ، ویژگی حرفه ای و مهارت حرفه ای به ترتیب بیشترین اهمیت را داشتند و همچنین از بین زیر مولفه ها دانش برقراری ارتباط، دانش تخصصی، مهارت تدریس و ویژگی های اخلاقی بیشترین وزن دهی را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج بیان شده می توان دریافت که دانشگاه های فرهنگیان می توانند جهت انتخاب صلاحیت های حرفه ای اساتید ریاضی خود از نتایج این تحقیق استفاده نمایند.کلیدواژه ها
صلاحیت های حرفه ای، اساتید ریاضی، تدریس، تاپسیس فازی، تکنیک دلفی، دانشگاه فرهنگیاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.