بررسی معماری روستاهای پلکانی تحت عنوان مصادیق معماری همساز با اقلیم کوهستانی، (نمونه های موردی: ماسوله و اورامانات)

  • سال انتشار: 1404
  • محل انتشار: بیست و ششمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: EBUCONF26_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ایرانمنش

۱. دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران

آویده طلایی

۲. استاد یارگروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران

چکیده

در اقلیم کوهستانی ایران، شکل گیری سکونتگاه های انسانی همواره تحت تاثیر مستقیم شرایط اقلیمی و توپوگرافی منطقه بوده است. روستاهای پلکانی همچون ماسوله و اورامانات، نمونه هایی بارز از معماری بومی هستند که به گونه ای طبیعی با شرایط اقلیمی و محیطی خود سازگار شده اند. هدف این پژوهش، بررسی ویژگی های کالبدی و فضایی این روستاها به منظور تحلیل میزان همساز بودن آن ها با اقلیم کوهستانی است. روش تحقیق کیفی با رویکرد توصیفی تحلیلی بوده و داده ها از طریق منابع کتابخانه ای، تحلیل نقشه ها، تصاویر ماهواره ای و مشاهدات میدانی گردآوری شده است. یافته ها نشان می دهد که نحوه استقرار پلکانی، انتخاب مصالح بومی با ظرفیت حرارتی مناسب، فرم حجمی فشرده، شبکه حرکتی ارگانیک، استفاده از تابش آفتاب در جبهه ی جنوبی و بهره گیری از تهویه طبیعی ازجمله عواملی هستند که باعث بهینه سازی مصرف انرژی و افزایش کیفیت زیست محیطی در این بافت ها شده اند. در پایان، با تحلیل تطبیقی این دو نمونه، راهکارهایی برای طراحی معماری همساز با اقلیم کوهستانی ارائه می شود.

کلیدواژه ها

معماری بومی، اقلیم کوهستانی، فرم پلکانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.