بهبود ویژگی های نشای گوجه فرنگی با مصرف تلفیقی هیومیک اسید، اکسین و فسفریک اسید
- سال انتشار: 1404
- محل انتشار: نشریه دانش خاک و گیاه، دوره: 35، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_SPS-35-1_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 37
نویسندگان
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.
پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، سازمان انرژی اتمی ایران، کرج، ایران.
چکیده
تولید نشای قوی و سالم، در تولید بوته های قوی گوجه فرنگی در مزرعه تاثیر زیادی دارد و در نهایت سبب تولید محصول بیشتر خواهد شد. تولید نشای سالم به نوع تیمار آن در مرحله جوانه زنی و کشت در سینی نشا بستگی دارد. بنابراین، آزمایشی با ۸ تیمار و در قالب طرح کاملا تصادفی و با ۳ تکرار برای بررسی تاثیر مجزا و هم زمان هیومیک اسید (۲۵/۰ گرم بر لیتر)، هورمون اکسین (۵ میلی گرم بر لیتر) و فسفریک اسید (۲۵/۰ گرم بر لیتر) در طول مرحله تولید نشای گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum L. cv. ۸۳-۲۰) با تمرکز بر بهبود ریشه زایی و رشد گیاه طراحی و اجرا شد. در تیمارهای تلفیقی از نصف غلظت هر یک از ترکیب های مورد مطالعه استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع نشا (۹/۹ سانتی متر) در تیمار تلفیقی اکسین + هیومیک اسید + فسفریک اسید و کمترین آن (۰۴/۴ سانتی متر) در تیمار شاهد مشاهده شد. بیشترین افزایش قطر ساقه نشای گوجه فرنگی (۴۹/۲ میلی متر) در تیمار اکسین + هیومیک اسید + فسفریک اسید و کم ترین آن (۷۳/۰ میلی متر) در تیمار شاهد بودند. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک ریشه نشای گوجه فرنگی (به ترتیب ۰۳/۱ و ۱۰/۰ گرم) در تیمار تلفیقی اکسین + هیومیک اسید + فسفریک اسید بودند. این در حالی است که کمترین مقدار آن ها (به ترتیب ۱۵/۰ و ۰۲/۰ گرم) در تیمار شاهد مشاهده شد. علاوه بر این، بیشترین وزن تر اندام های هوایی نشای گوجه فرنگی با اعمال تیمار تلفیقی اکسین + هیومیک اسید + فسفریک اسید حاصل شد. نتایج نشان داد که اعمال تیمارها بر وزن خشک اندام های هوایی تاثیر معنادار داشت به طوری که بیشترین وزن خشک اندام های هوایی (۲۵/۰ گرم) در تیمار تلفیقی اکسین + هیومیک اسید + فسفریک اسید و کم ترین آن (۰۴/۰ گرم) در تیمار شاهد حاصل شد. بیشترین غلظت کلروفیل (۴۶/۳۴ میلی گرم بر ۱۰۰ گرم وزن تر) در تیمار تلفیقی اکسین + هیومیک اسید + فسفریک اسید و کمترین آن (۲۳/۷ میلی گرم بر ۱۰۰ گرم وزن تر) در تیمار شاهد بودند. با توجه به نتایج نهایی این تحقیق می توان تیمار تلفیقی اکسین + هیومیک اسید + فسفریک اسید را به عنوان یک محرک رشد مفید و موثر بر رشد گیاه گوجه فرنگی معرفی نمود.کلیدواژه ها
ایندول بوتیریک اسید, فسفریک اسید, محرک های رشد, ریشه زایی, مدیریت تلفیقی تغذیه گیاهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.